Page 11 - Tom mall

Basic HTML Version

botten”
Lantbruket har fortfaran-
de goda möjligheter i vår
region. Stora gårdar är
starka, men också små en-
heter kan vara lönsamma.
D
et talas ofta om de stora förändring-
ar som lantbruket står inför. Men
Josefin Stagnäs-Sandberg, ansvarig
lärare för landsbygdsföretagarna och
djurskötarna på Optima Lannäslund,
känner tillförsikt inför framtiden. Och
det av flera orsaker.
– För det första är lantbruket starkt i
svenska Österbotten, säger hon. Jag vill
påstå att regionen är väl förberedd. Det
finns många gårdar och gårdsvis har
man också satsat på näringen.
– För det andra får våra studerande
enmycket bred utbildning. De får lära
sig om allt från växtodling och hus-
djursproduktion till verkstadsteknik,
skogsbruk och byggnadsteknik. Det
ger demmånga ben att stå på inför
framtiden.
Stagnäs–Sandberg poängterar att
som lantbrukare fungerar du i prakti-
ken som en egen företagare.
– Du kan kombinera olika näringar
på din gård, eller arbeta deltid på
gården och deltid med maskinentre-
prenad, eller jobba heltid som anställd,
eller jobba som säsongsarbetare. Det
finns många möjligheter. Vissa av våra
studerande söker sig också till närlig-
gande näringar, en del servar t ex
industrin.
Menmåste alla gårdar bli stora i
framtiden?
– Inte nödvändigtvis, menar
Stagnäs-Sandberg. Inom alla
lantbruks­näringar finns det en
prispress. Men lönsamheten beror inte
nödvändigtvis på gårdens storlek utan
hur verksamheten är uppbyggd.
Stort är starkt
Det här styrks också av de studerande
jag pratar med.
Alexander Backlund är 18 år. När han
blir klar i vår kommer han att studera
vidare till agrolog. Det hade han redan
bestämt när han började studera för två
år sedan. Målsättningen är att ta över
familjens jordbruk och vidareutveckla
svinproduktionen som familjen är
delägare i.
– Vi har satsat på hela kedjanmed
avelsdjur, suggproduktion och
slutuppfödning, berättar han. För svin-
uppfödningen har vi 12 anställda,
spannmålsodlingen klarar vi själva
inom familjenmed hjälp av ett par
säsongsanställda.
I framtidsplanerna finns också
nötdjursproduktion för att fördela
riskerna och få in växtföljd i åkerbru-
ket. Och det betyder ännu fler anställ-
da.
– Det är hård konkurrens idag, säger
Alexander Backlund, men vi strävar
efter att bli bäst inom de områden vi
satsar på.
Litet är vackert
Natalie Fagerholm, 17, planerar att ta
över gården tillsammans med sina
bröder. Samtidigt kommer hon på
läroavtal att vidareutbilda sig till
seminör. Hon vill inte ha en stor gård,
men i hennes planer ingår att utöka
mjölkkornas antal till mellan 30 och
40 styckenmed enmjölkningsstation.
– Jag tycker om kor och jag trivs i
fähuset, säger hon. Jag vill inte att det
ska bli för stort och opersonligt. Jag vill
ju känna igenmina kor!
Skogen är en viktig binäring för
gården. Till en början planerar Natalie
att seminera på den egna gården, i mån
av tid senare också på andra gårdar i
regionen.
Också Sara Ramsay, 17, är inriktad på
enmindre, mera personlig satsning.
Hon går nu andra året på djurskötarut-
bildningen. Hon är stadsflicka och har
växt upp i ett egnahemshus i Jakobstad.
– Men jag har alltid varit intresserad
av djur och jag har hållit på med hästar
sedan jag gick på trean i grundskolan,
säger hon.
I Sara Ramsays framtidsplaner ingår
en ridskola med ett litet stuteri där hon
kan föda upp sina hästar.
– Men först vill jag fortsätta studera
till ridlärare eller hippolog, kanske i
Sverige, säger hon.
 Utbildningen artesan-interiörsassistenter är en mångsi-
dig och kreativ utbildning med fokus på olika typer av
miljöer, i första hand inomhusmiljöer. Nu har interiörsassis-
tenterna använt sina färdigheter till att planera sina egna
utrymmen i Optimas nybygge.
– Vi jobbar mycket med färg och form, berättar ansvariga
läraren Sara Lindvall Fors. Därför har vi valt en sparsam inred-
ningmed betonggolv, vita väggar, vita bord och gråa stolar.
Interiörsassistenterna jobbar mycket praktiskt, man målar,
spacklar, färgsätter, möblerar, stylar, planerar, ordnar och
fixar. Efter utbildningen kan en man t ex arbeta med färgpla-
nering, som assistent åt en arkitekt, med köksplanering, med
kundbetjäning i en affär eller med fastighetsservice.
– Utbildningen till kulturmontör gav mig en
trygg och säker grund att stå på. Vi arbetade
med verkliga projekt och hade bra platser för
inlärning i arbete. Jag praktiserade bland an-
nat på Yle. När vi gjorde ett studiebesök till
Arcadas linje för mediekultur kändes det helt
rätt för mig.
Daniela Holm, kulturmontör 2014,
studerar till producent på Arcada
– Efter att jag blev klar 2007 har jag prövat på
mycket. Jag har jobbat på olika restauranger i
Finland och Sverige. Jag har också varit kock på
en segelbåt i Medelhavet och Karibien. Utbild-
ningen på Optima var bra, men det som jag vill
lyfta fram är att man ska ge järnet på inlärning i
arbete och våga satsa på det man brinner för.
Frank Sundqvist, kock 2007,
numera frilansande kock
– Jag kombinerade gymnasiet med kosme-
tologstudier. Jag ville också göra något prak-
tiskt, annars hade det blivit för mycket att lä-
sa. Under sommaren då jag var på inlärning
i arbete och mina klasskamrater hade ledigt
kändes det tungt, men det är inget jag fun-
derar på idag. Det är bara att köra på, det är
värt det!
Anna Mäenpää, student- och
kosmetolog 2009, kosmetikrådgivare 2010
”Jag tycker
om kor och
jag trivs
i fähuset.”
Ny interiör för assistenter
OPTIMA 2014
11
GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING