Mat för tusen hungriga ma
I kosmetologernas
händer
■
Optimas kosmetologer tar nu emot
privatkunder en dag i veckan i nya,
fräscha utrymmen i Optimas nybygge.
Priserna är något förmånligare, efter-
som behandlingarna är en del av
undervisningen.
– Ettorna börjar med att lära sig
grunderna i hudvård och kundbetjä-
ning. Senare lär man sig mera avance-
rade behandlingar, berättar ansvariga
läraren Jenna-Mari Sundvik.
Exempel på det senare är fotvård
med borr, där man använder borren för
nagelbandsarbete och för att slipa bort
förhårdnader från fötterna och olika
maskinella ansiktsbehandlingar.
– Vi erbjuder också olika typer av
avslappningsmassage. Vanligast är
nack- och ryggmassage, men vi utför
också helkroppsmassage. Målsättning-
en med massagen är att ge kunden en
skön upplevelse. En nyhet är att vi i vår
kommer att ha en spakurs. I samband
med den kommer vi att erbjuda spabe-
handlingar åt våra kunder.
Med bakverk
som livsverk
■
Optimas tvååriga bagare-konditorut-
bildning för vuxna samlar sökande från
hela Svenskfinland.
– Det här är ett kreativt yrke och en
intensiv utbildning, berättar ansvarige
läraren JoakimHelala. Vi fokuserar helt
på hantverket.
Många söker till utbildningen efter
avslutade grundstudier, andra vill göra
en nysatsning vid äldre år. Det gemen-
samma för de flesta är att man har klara
målsättningar. Det gäller också för
Christine Djupsjö, som först studerade
till kock i Karis.
– Under praktiken arbetade jag i
England och blev intresserad av andra
länders matkulturer. Nu vill jag gärna
åka tillbaka och så småningom öppna
ett eget café.
Kläder som stöder
■
Klädsömmarutbildningen är en av de
ursprungliga utbildningarna vid Optima,
den har funnits med ända sedan 1962.
– Under senare år har läraren allt mera
blivit en handledare – och det är en utveck-
ling jag tycker om, säger Gunilla Lindgren,
ansvarig lärare för klädsömmarna och
specialyrkeslärare.
Till hennes uppgifter hör att utbilda
första årets studerande.
– Det viktigaste när vi börjar är att
skapa trygghet i gruppen, säger hon. När
gruppen är trygg med läraren och med sig
själv, då finns de rätta förutsättningarna
Optimas kockar, bagare
och servitörer lär sig job-
bet genom att göra det.
D
et är full fart i Optimas kök och
bageri. Varje vardag tillreder man
lunchportioner till alla studerande
och anställda.
– Det innebär drygt 1000 hungriga
magar som dagligen ska mättas, berät-
tar Britt-Marie Björkfors, som är
ansvarig lärare för kock- och servitör-
utbildningen.
– Till det kommer bröd och bakverk
till lunchen och till caféet, inflikar
Bjarni Freysteinsson, ansvarig lärare
för bagare- och konditorutbildningen.
– Dessutom ska vi räkna med Yrkes-
kockens restaurangkunder, grupper
somhyr in sig i Optimas konferensut-
rymmen, kvällstillställningar och
specialprojekt som till exempel mässor
som vi deltar i, samt morgonmål och
kvällsmat till omkring hundra stude-
rande som bor i studiebostäderna,
fortsätter restaurangchef Åsa Anders-
sén-Tynkkynen uppräkningen.
Man kan fråga sig omundervisning
kan bli mera verklig än så här?
– Så är det, allt vad vi gör är på riktigt
– och samtidigt undervisning, säger
Pialina Ainasoja, servitörlärare.
Goda baskunskaper
För att ett så brokigt upplägg ska funge-
ra krävs det stor smidighet av både
lärare och studerande. Det innebär
också att man får göra upp nya strate-
gier varje år beroende på gruppstorle-
karna. En annan viktig förutsättning är
att de studerande har goda baskunska-
per.
– Under det första året får de studeran-
de den tidman behöver för attman ska
lära sig yrket från grunden, menpå tvåan
och trean ska det gå undan, förklarar
Bjarni Freysteinssonupplägget.
Många studerande trivs med den
verklighetstrogna undervisningssitua-
tionen, men för andra kan det ibland
kännas stressigt. Det händer också
mycket i livet under den här tiden, en
16-åring som börjar skolan är en helt
annan person än 19-åringen i slutet av
studierna.
– Då är det viktigt att kunna ge stöd
och komma ihåg att vi är en utbildare,
inte en arbetsplats, säger Britt-Marie
Björkfors.
– Det känns samtidigt bra att se våra
studerande växa och utvecklas, både
som individer och yrkesmässigt,
inflikar Åsa Anderssén-Tynkkynen.
Det som alla i personalen är överens
om är att man har fina utrymmen att
arbeta i, fantastiska studerande och ett
jättebra samarbete med branschföreta-
gen när det gäller inlärning i arbetet.
– Och så har vi nästan alltid roligt när
vi jobbar tillsammans, säger Pialina
Ainasoja.
”Man kan också göra annat”
I Optimas café träffar jag tre studeran-
de: Lina Sundqvist, 17, som studerar till
bagare-konditor, Sara Fredriksson, 17,
som studerar till servitör och Jennika
Sundkvist, 18, som studerar till kock.
De två förstnämnda går på årskurs två,
Jennika Sundkvist på trean.
Det går inte att ta miste på att trion
trivs med utbildningen och sina yrkes-
val. Lina Sundqvist och Sara Fredriks-
son påstår till ochmed att de under
veckosluten längtar att det ska bli
måndag igen. Jennika Sundkvist skakar
litet roat på huvudet.
– Jag trivs också jättebra, säger hon
småleende, menman kan också göra
annat.
Vad är det då som är så bra?
– Man får nya kunskaper, och så får
man provsmaka mycket gott, säger
Lina Sundqvist.
– Jag trivs med att kocka och tillreda
allt möjligt, säger Jennika Sundkvist.
– Jag tycker om att jobba med
människor, när de blir nöjda känner jag
mig också nöjd, säger Sara Fredriksson.
Och så är det fin stämning i skolan, alla
kommer överens med varandra.
Trion har klara framtidsplaner. Lina
Sundqvist planerar att studera vidare,
kanske till hushållslärare, Sara Fre-
driksson ska försöka få jobb på en fin
och vacker restaurang, och Jennika
Sundkvist vill gärna börja jobba i ett
storkök.
– Då har jag möjlighet att följa nor-
mala arbetstider, säger hon.
”Jag tycker
om att
jobba med
människor,
när de blir
nöjda känner
jag mig också
nöjd.”
för att lyckas i det man gör.
Anna-Kajsa Edström, 18, är nu på tredje
året och funderar alltmera på vad hon ska
göra efter Optima.
– Jag vet nu att jag vill fortsätta inom
branschen. Det finns mycket inommode-
industrin som stör mig, men jag hoppas
jag kan vara med och skapa häftiga kläder
som stöder en hållbar utveckling. Det
finns något i sättet man kan uttrycka sig
med kläder som verkligen fascinerar mig.
OPTIMA 2014
6
GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING