Page 25 - Tom mall

Basic HTML Version

Ät rätt – må bra i
(arbets)livet
• Sockerbomben
Visste du att vi i medeltal äter ett kilo vetemjöl
och ett kilo rent socker per vecka? Det här kan
vara orsaken till att ditt humör svänger som en
pendel och att du känner dig trött, irriterad,
nedstämd och allmänt olustig.
Bitten Jonsson, författare till ” Sockerbomben”
• Promenad som efterrätt
Vid regelbundna mätningar av blodsockret en
timme efter måltid har vi kunnat konstatera att
så lite som 15 minuter promenad efter maten
markant minskade blodsockernivån hos våra
diabetesklienter.
Anna-Stina Småros-Holmgård,
verksamhetsledare vid Ankaret i Larsmo
• Ät som grottmänniskan
Den moderna människan är ingenting annat än
en grottmänniska i slips och skjorta när det
handlar om mat. Vår kropp mår bäst när födan
vi äter är så lite förädlad som möjligt. Vägen
från ”jord till bord” ska vara så kort som möjligt.
Ett bra tips för att följa med hur du mår av olika
rätter är att notera hur du mår 1-2 timmar efter
en måltid. Hur är din energinivå, hur fungerar
din mage, hur mätt känner du dig? Justera din
kosthållning efter hur kroppen reagerar – lyssna
på din kropp.
Michael Södermalm, VD för StarkareGruppen
• Ät ofta
Ät ofta, men inte för stora måltider åt gången är
ett bra knep för att hålla blodsockret på en jämn
nivå. 5-6 måltider per dag är ett bra rättesnöre.
Att äta mellanmål är viktigt, rör du dig mycket
under dagen behöver du äta stadigare mellan-
mål än om du har ett stillasittande arbete.
Frukosten är kanske det viktigaste målet under
dagen. En väl sammansatt frukost ger den
energi som både kroppen och knoppen behöver
efter en natts vila. Är du av den typen som har
svårt att äta frukost på morgonen, kan du i
stället försöka att äta ett ordentligt mellanmål
på förmiddagen.
Liselott Wik,
projektdragare för OptiLife vid Optima