Optima

Tidigare studerande berättar

Här berättar några tidigare studerande om hur det kändes några veckor innan de fick sina examen våren 2017. Intervjuerna gjordes för läsårsberättelsen 2016-2017. I årsberättelsen hittar du även råd som de delar med sig av till yngre studerande.

Utbildningsområdet Teknik


Johnny Björkvik, artesan (finsnickare) 2015–2017

"Jag är tidigare utexaminerad fordonsmekaniker och har jobbat som bilmekaniker i ca 14 år. Men ryggbesvär och andra hälsoproblem satte stopp för den karriären. Det vardå jag bestämde mig för att omskola mig till något som skulle passa mig bättre och något jag faktiskt trivs med. Jag valde Optima för att jag har en utbildning härifrån från förr. Det känns bra att få en andra examen. Jag hoppas på att få jobba med något kreativt. Möbeltillverkning och –restaurering intresserar starkt. Design är också något som jag trivs med."


Ronja Pitkäkangas, artesan (interiör) 2014–2017

"Jag gick först ett halvt år i gymnasiet men det passade inte mig så därför kom jag till Optima. Det känns bra att få examen, det ska bli skönt att bli färdig. I framtiden vill jag jobba med barn t.ex. som lärare."


Joas Sund, el- och automationsmontör 2014–2017

"Då jag valde utbildning på nian var jag säker på Optima för jag ville jobba med praktiska saker och elutbildningen tyckte jag lät intressant. Det känns bra att få examen. I framtiden kanske jag jobbar inom akutvården."


Robin Krokfors, datanom (programm ering) 2014–2017

"Jag har alltid varit intresserad av datorer och elektronik. Jag började programmera redan i lågstadiet, så datanom var en självklarhet. Jag älskar tankenötter och kluriga problem och det är intressant att programmera såväl program, appar som spel. Att få examen känns riktigt bra och som första steget mot en lyckad framtid inom mitt yrke. Att programmera spel skulle vara drömjobbet. Jag har också planerat att studera vidare inom IT, helst inom programmering. Framtiden ser ljus ut!"


Alina Nylund, djurskötare 2014–2017

"Jag valde Optima Lannäslund för att det är en bra skola som inte är så långt hemifrån och djurskötare för att jag är djurintresserad. Det känns riktigt bra att få examen men jag skulle inte ha något emot att börja på ettan igen för vi har haft så roligt i min klass. Jag har flera drömjobb, t.ex. slädhundsförare, marinforskare, viltvårdare och vildmarksguide. Förhoppningsvis jobbar jag i framtiden inom natur- och djurbranschen och har familj, hus och hund."


Simon Åkerman, elektronikmontör 2014–2017

"Jag gick i gymnasiet i Nykarleby men efter ett år tyckte jag att det var bättre för mig att söka till en yrkesskola. Elektronikmontör var det alternativ som intresserade mest. Det känns riktigt bra att få examen, jag har fått en bra grundkunskap i hur elektroniken fungerar. Jag har tänkt studera vidare på en yrkeshögskola, sedan blir det väl att söka något intressant jobb. Jag skulle gärna jobba i en affär som säljer elektronikprylar eller som data- och tv-montör."


Viktor Nynäs, fordonsmekaniker 2014–2017

"Jag valde Optima och fordonsmekaniker eftersom jag alltid varit intresserad av bilar och skolan ligger nära till. Det känns bra att få examen, åren gick fort. Jag ska studera vidare till ingenjör vid Novia. I framtiden vill jag jobba på en märkesverkstad eller öppna en egen verkstad, ha familj och bo kvar i Österbotten."


Lucas Smeds, husbyggare 2014-2017

"Jag valde Optima för att jag bara hade hört bra saker om skolan och husbyggare för att det är en bra grund inom många yrken. Nu känns det bra att få examen och komma ut i arbetslivet. Jag har inget direkt drömyrke, men jag ska studera vidare till ingenjör och sen arbeta vid vårt familjeföretag."


Albin Wikar, landsbygdsföretagare 2014–2017

"Jag valde att söka till Optima eftersom jag tyckte det verkade som ett bra ställe då jag besökte Optima Lannäslund på nian. Det var skönt att få göra mera praktiska saker efter grundskolan. Att få examen känns riktigt bra. Jag gillar att jobba utomhus och med praktiska uppgifter så jag har fått mitt drömyrke. I framtiden hoppas jag ha ett lantbruksföretag med flera ben att stå på, kanske har jag också vidareutbildat mig."


Jimmy Viklund, plåtslagare-svetsare 2014–2017

"Jag valde Optima för att jag ville gå en praktisk utbildning med en säker arbetsmarknad. Båtbyggare var mitt första alternativ, men den utbildningen lades ner, så det blev metall och småningom svetsning, vilket jag tycker var ett bra val. Det kännsbra att få en examen men på samma gång lite vemodigt för att jag harhaft en så trevlig klass med en fin sammanhållning. I framtiden villjag jobba som ambulerande svetsare för ett företag eller som maskinmästare på ett fint fartyg med en rolig besättning."

David Liljekvist, rörmontör 2014-2017

"Jag valde Optima eftersom det verkade vara en bra skola och vvs eftersom jag är intresserad av det och för att utbildningen ger goda arbetsmöjligheter. Det känns bra att bli färdig med utbildningen och få en yrkesexamen. Jag ska studera vidare till ingenjör. Drömjobbet är att jobba som egenföretagare, arbetsledare eller planerare inom vvs-branschen."

 

Utbildningsområdet Service


Victoria Gustafsson, bagare-konditor 2015–2017

"Efter gymnasiet ville jag utbilda mig till bagare. Optima är det enda svenska alternativet i Finland och mina efterforskningar gav intrycket att det handlade om en jättebra skola,vilket den också varit. Det känns samtidigt roligt, spännande och skrämmande att få examen. Arbetslivet lockar men jag kommer att sakna skolan. Dessa två läsår har absolut varit två av mina bästa. Jag vill pröva på allt som finns inom detta yrke. I framtiden vill jag öppna mitt eget café, men före det ska jag jobba både i Finland och utomlands för att få så mycket erfarenhet och kunskap som möjligt."


Fanny Andtbacka, klädsömmare 2014–2017

"Att handarbeta och sy är något som går i släkten. Jag har alltid tyckt om att göra kreativa saker med händerna och är otroligt glad att jag valde klädsömmare. Att få examen känns fantastiskt, men jag kommer att sakna min klass och mina lärare, de har blivit lite som en extra familj. Lärarna har inspirerat mig till att fortsätta inom branschen. Drömmen är att jobba som egenföretagare och starta ett eget klädmärke, få världen att förstå fördelarna med kvalitet. Det skulle också vara roligt att få designa kläder eller mönster för textiler åt något stort företag."


Todorka Petrova Asenova, kock 2014–2017

"Jag kom från Bulgarien till Finland för fyra år sen, studerade svenska ett år och började sen studera vid Optima. Jag har drömt om att bli kock sen jag var liten, är intresserad av allt som har med mat att göra och var jätteglad att få chansen. Det har varit tre underbara år, jag har fått vänner för livet och är nöjd med mig själv som klarade det här. Optima ger så många möjligheter till en studerande som är motiverad. Mitt drömjobb är köksmästare i en riktigt fin restaurang i Frankrike eller Italien. En annan dröm är att en dag ha en egen restaurang i mitt hemland."


Linnéa Borgmästars, kosmetolog 2014–2017

"Jag valde Optima för att jag hade hört mycket bra om skolan och kosmetolog för att jag har ett stort intresse för skönhet och hälsa. Som kosmetolog får man utlopp för sin kreativitet och får arbeta mycket med händerna, vilket jag också uppskattar. Det känns lite sorgligt att lämna Optima och alla mina klasskompisar, men den mångsidiga utbildningen gör att jag känner mig redo för kommande utmaningar. Mitt ena drömjobb är egenföretagare inom skönhet, hälsa eller inredning. Det andra är psykolog. Nu vill jag studera till psykolog, resa mycket och samla ny kunskap."


Johannes Åkerlund, merkonom 2014–2017

"På nian visste jag att jag inte skulle orka med gymnasiet. Jag har alltid varit intresserad av försäljning så Optima och merkonom var ett ganska självklart val. Det känns bra att få examen, det har varit tre roliga och intressanta år. Mitt drömjobb är nån sorts försäljare eller företagsrepresentant."

Sara Lindvall, servitör 2014–2017

"Ska jag vara ärlig så hade jag ingen aning om vad servitöryrket egentligen gick ut på. Jag var osäker på mitt val men har trivts som fisken i vattnet vid Optima och med den utbildningen. Det är så mycket man har lärt sig tack vare riktigt yrkeskunniga lärare, trevliga studerande och framförallt en bra skola. Det känns superbra att få examen och trots att tiden gått så snabbt, känner jag mig som en yrkeskunnig servitör. Jag är en ”tar dagen som den kommer-människa” och nu blir det ett år jobb som servitör och bartender och sen kanske socionomstudier."


Moa Lillkaas, ungdoms- och fritidsinstruktör (kultur) 2014–2017

"Jag älskar att jobba med människor och att få vara kreativ. Kulturmontör, som vår utbildning också kallas, var det perfekta alternativet där dessa två saker kombinerades. Nu känns det självklart kul att få examen och spännande att se vad framtiden har att bjuda på, men vemodigt att lämna After Eight där jag spenderat största delen av mina tre senaste år. I framtiden vill jag jobba med något inom kulturbranschen, t.ex. som kulturproducent eller ett jobb där jag får hjälpa och jobba med ungdomar. Det ska vara ett varierande jobb som jag trivs med och där jag fortsätter att utvecklas och lära mej nya saker."

 

Yrkesinriktad specialundervisning


William Granholm, bilservice 2014–2017

"Jag valde bilservice därför att jag var skoltrött på nian och ville inte gå en linje med mycket teori eftersom jag lär mig bäst praktiskt. Helst skulle jag jobba som yrkeschaufför i framtiden, kanske som långtradarchaufför. Framtiden ser riktigt ljus ut, jag har blivit erbjuden arbete på min senaste LiA-plats direkt efter avslutade studier och det tackade jag förstås ja till."


Philip Holmberg, catering (NYkarleBY) 2014–2017

"Då jag började studera var jag osäker om jag valt rätt linje, men sen så började jag trivas bättre och bättre. Kökslinjen har varit till stor nytta för mig eftersom jag nu bor i egen lägenhet. Före jag började här var det lite oklart vilket sorts jobb jag skulle vilja ha. Nu då jag slutar skolan börjar jag arbeta på ABC i Jakobstad med köksuppgifter, det känns bra."


Tobias Dahlqvist, fastighetsskötare 2014–2017

"Det var min studiehandledare på Åland som berättade om linjen i Vasa. Jag fick komma och prova på och det kändes genast rätt. Det verkade vara en rolig och bra utbildning och det var intressant att se att det var mycket praktik på agendan. Jag är väldigt intresserad av praktiskt arbete och tycker om maskiner. Inom denna bransch finns allt från traktorer till lövblåsare. Jag har nu sökt in till en skogsmaskinförarutbildning och efter den utbildningen vill jag börja jobba på Åland eller i Österbotten.
Om tio år sitter jag i en skogsmaskin och kör, kör, kör. Jag vill bo på landet i ett egnahemshus och känna lugnet från omgivande skog."


Joel Broända, lokalvårdare (hus och hem) 2014–2017

"Jag valde Optima och denna linje för att jag skulle få det stöd och den handledning som jag behöver. Det känns bra att få en examen och att börja arbeta. Jag har fått många kompisar och de har jag även kontakt med på fritiden. Jag kommer att minnas mina LiA-platser och lärarna på skolan. I sommar ska jag vara med kompisar och vid sommarstugan. Jag har flyttat till egen bostad och hoppas på ett arbete."


Rebecka Byggmästar, Telma Jakobstad 2014-2017

"Det känns lite spännande att sluta skolan. Jag har blivit mer självständig och vuxen under skoltiden. Jag har lärt mig knyta skor och använda Ipad. Allt möjligt har varit roligt i skolan. I sommar ska jag arbeta vid Intek och vara hemma. På hösten fortsätter jag arbeta vid Intek i Jakobstad. Kanske jag också söker till nån annan skola. Helst skulle jag nog vilja jobba med små barn på dagis."


Richard Östdahl, Telma Nykarleby 2016-2017

"Jag kom till Telma-linjen för att jag ville vara på en 1-års utbildning och lära mig nya saker t.ex. data, praktiska saker i verkstaden och användning av maskiner. Jag ville också lära mig mera om traktorkörkortet. Jag vill fortsätta på fastighet och verkstad i Nykarleby. Drömmen är att jobba på ett räddningsverk eller som lantbruksföretagare med jordbruk."


Lina Ståhl, Telma Vasa 2014–2017

"Det känns bra att sluta skolan. Minns bäst när vi varit ute och pulkat och varit och simmat till Tropiclandia. I sommar ska jag jobba på DC och ha ledigt, sen mera jobb på DC."

Matilda Ekholm, Telma Yrkeschansen (smådjursskötsel) 2014–2017

"Jag valde utbildningen eftersom jag älskar djur och alltid varit intresserad av dem. Det känns både trevligt och tråkigt att få examen, kommer att sakna alla människor jag blivit bekant med. De bästa minnena är Halloween-festerna vi haft varje år och Optimas 25-års fest tillsammans med de andra linjerna i södra Finland. I framtiden hoppas jag att jag har häst, hund och katter och bor i eget hem och kanske jobbar på föräldrarnas gård."

John Campbell, Telma Helsingfors 2015–

"Orsaken till att jag började studerade vid Optima var att en av mina grundskolkompisar talade varmt om Optima. Sen rekommenderade också min rehabiliteringsrådgivare studieplatsen till mig. Just nu studerar jag 3 dagar vid Optima och arbetar 2 dagar vid Rilax dagcenter på finska. Jag fortsätter kanske att jobba där fastän jag helst skulle vilja jobba på en svensk arbetscentral. Mitt drömyrke är att bli telefonrådgivare."

Nathalie Sirén, Telma Borgå 2014-2017

"Det känns spännande att sluta skolan. Jag har tyckt om praktikperioderna vid biblioteket och Södis. Jag har också tyckt om modersmål, att läsa och gymnastiken. Det var mamma som hjälpte mig med valet av studieplats. Jag börjar jobba i sommar, min framtid ser bra ut."

Sök till Optima

Läs mera

Nytt läroavtal

Fyll i här