Optima

Tidigare studerande berättar

Här berättar några tidigare studerande om hur det kändes några veckor innan de fick sina examen våren 2016. Intervjuerna gjordes för läsårsberättelsen 2015-2016.

 

Utbildningsområdet Teknik


André Björkström, artesan-finsnickare 2013-2016

"Det känns bra att få examen efter tre år på snickarutbildningen. Det som jag kommer att minnas mest är jobbet med de största produkterna, såsom vitrinskåpet och möblemanget. De sakerna blir ett minne för livet. Jag valde utbildningen för att jag tycker om att arbeta med händerna, ville bli snickare och hade hört att det är en bra utbildning. Nu kommer jag att jobba på Baltic Yachts som inredningssnickare till början av januari då militären väntar. Efter militären fortsätter jag troligtvis på Baltic. Min framtid är att jobba med något jag trivs med."


Sofia Wikström, artesan-interiör 2013-2016

"Varje dag är det roligt att komma till skolan och vi har en underbar klass. Det känns som om Optima har gett mig en möjlighet att växa som människa och det är nog det finaste jag har kunnat få. Jag har redan studentexamen och ett studieår vid Åbo Akademi bakom mig, men jag vet att jag behöver arbeta med något där jag kan vara kreativ och jobba med händerna. Jag är intresserad av inredning, form och färg och tyckte att utbildningen här vid Optima lät som en bra språngbräda in till mer fördjupade studier inom ämnet. Utbildningen har överstigit mina förväntningar gällande mångsidighet och möjligheter. Det är givetvis en bra känsla att få sommarlov och jag ser fram emot mitt sista år med en blandning av förväntan och vemod."


Martin Finne, automations- och elmontör 2013-2016

"Det har varit tre roliga år, jag har hunnit med mycket och nu känns det bra att få examen. För mig var det närheten till skolan och att jag har varit intresserad av el och automation sen jag var liten, som avgjorde studieplats och utbildning. Det bästa har varit att få delta i Taitaja-Mästare och att nu på trean få göra det häftiga som treorna höll på med när jag själv började på ettan, t.ex. roboten och bilbanan på automationssidan. Nu blir det sommarjobb en kort tid, sen det militära och sen ingenjörsstudier vid Novia inom el- och automationsteknik hösten 2017."


Jeremias Rönnlöf, båtbyggare 2013-2016

"Det känns väldigt bra och spännande att få examen. Jag valde Optima för att mina kompisar också sökte hit. Båtbyggare var den enda utbildningen som intresserade mig. Jag har alltid varit intresserad av båtar och hav. Jag är mycket nöjd med mitt val, jag har lärt mig en massa och samtidigt fått nya vänner. Man behöver inte känna sig ensam här. Många saker kommer jag att minnas med glädje, bl.a. båtmässan i Stockholm, studiebesöket vid en svensk skola med inriktning på båtar, paddlingen i Esse å med våra egentillverkade kajaker och tillverkningen av badtunnan av glasfiber. I sommar blir det militärtjänstgöring, förhoppningsvis som båtchaufför, vilket kommer att vara ett plus när jag söker till sjökaptensutbildningen i Åbo."


jim saari, datanom (programmering) 2013-2016

"Jag valde Optima för att det fanns en datanomutbildning, vilket var mitt val eftersom jag är intresserad av programmering. Tredje läsåret och kaffepauserna har varit bäst. Känns bra att få examen. Militären väntar i sommar. Sen siktar jag på att bli egenföretagare."


sara ramsay, djurskötare 2013-2016

"Att jag valde Optimas djurskötarlinje var ganska självklart för mig eftersom jag alltid tyckt om djur och alltid velat jobba med djur. Det känns bra att få examen, studierna har gett mig en stadig grund att stå på inom branschen. Mina bästa minnen från studietiden måste nog vara alla tutorträffar och alla roliga praktiklektioner med klassen. I sommar går jag förhoppningsvis i skola. Jag har sökt in till en ridlärarutbildning i Sverige som börjar under försommaren. I framtiden kommer jag att fortsätta jobba inom branschen och förhoppningsvis starta eget."


isac kock, elektronikmontör 2013-2016

"Redan som barn gillade jag att skruva isär apparater för att se hur de fungerade. Så jag visste vad jag är intresserad av då jag valde utbildning. Nu känns det bra att få examen. Jag har en stadig grund att stå på och jag kan söka in till många olika skolor. Mina bästa minnen är besöket på en teknikmässa och mitt eget avslutande projekt. Projektet var ett IOT-projekt (Internet of Things) i form av en väderstation som jag programmerade själv. Den skickade data till en webbsida så att man i realtid kunde följa med temperaturen och luftfuktigheten. I sommar ska jag försöka hitta ett sommarjobb och sen påbörja min civiltjänst. Efter det ska jag studera vidare inom elektronik här i landet eller utomlands."


joel lindfors, fordonsmekaniker 2013-2016

"Det känns bra att få examen nu till sommaren. Det känns som om jag har dom rätta grunderna som behövs för att bli mekaniker. Jag är glad över att jag fick möjligheten att åka utomlands på LiA. Likaså är jag glad att jag fick delta i den internationella kursen i reparationer av lastbilar i Sverige. Jag valde Optima eftersom det ligger nära till och jag bara hade hört gott om skolan. Intresset för fordon gjorde fordonsmekaniker till ett självklart val. Jag har jobb under sommaren och även efter sommaren."


Jonatan Wiklund, husbyggare 2013-2016

"Åren på Optima har gått otroligt fort, men det ska bli skönt och roligt att få examen från en bra utbildning. Mina bästa minnen från studietiden är helt klart alla LiA:n vi haft. En kul händelse var taklagsfesten vi hade när taket var klart på egnahemshuset vi byggde. Jag valde Optima och husbyggarlinjen för att jag alltid har tyckt om att bygga och utföra praktiska arbeten. I sommar blir det militärtjänstgöring och efter det har jag planer på att studera vidare vid yrkeshögskolan Novia."


Zackarias Ahlvik, landsbygdsföretagare 2013-2016

"Att jag valde Optima Lannäslund var ganska självklart eftersom jag alltid varit intresserad av djur och lantbruk. Vi har jordbruk hemma som jag kommer att ta över. Tiden vid Optima har gått väldigt fort. Det känns härligt att få examen och börja jobba med det som man brinner för och har studerat till. Mina bästa minnen är utlands-LiA:n i Skåne och de valbara examensdelarna skogsbruk och nöt- och mjölkproduktion. I sommar ska jag arbeta på en stor gård med mjölkkor innan militärtjänstgöringen börjar i juli. I framtiden kanske jag studerar vidare till agrolog."


Emil Kock, verkstadsmekaniker 2013-2016

"Det har varit tre roliga och lärorika år här på Optima tillsammans med många nya vänner. Det känns bra att få examen. Alla praktiktimmar som vi har tillbringat i verkstaden och främst CNC-bearbetningen, har varit mina favoriter under studietiden. Främsta orsaken till att jag valde just denna utbildning är att jag under en lång tid varit intresserad av programmering av olika slags maskiner och tillverkning av olika detaljer för olika ändamål. Nu blir det skönt att gå vidare. I sommar blir det först arbete och sen i juli rycker jag in i armén. Efter armén kommer jag troligtvis att studera till ingenjör vid Novia i Vasa."

mathias knutar, rörmontör 2013-2016

"Nu känns det skönt att skolan tar slut och jag får börja arbeta men i januari 2017 är det militären som gäller. Det blev Optima för att jag hade fått intrycket att det var en bra skola. Och VVS hade jag bestämt mig för redan i början av högstadiet eftersom jag tyckte att det verkade vara en intressant, utmanande och omväxlande bransch. Det har varit roligt att studera vid Optima. Inte bara extra programmet som julfesterna och innebandyturneringarna har varit kul, utan såklart också både det teoretiska och praktiska skolarbetet."

Utbildningsområdet Service


sandra eklund, bagare-konditor 2013-2016

"Att få examen känns jättebra, jag ser fram emot att få börja arbeta och tjäna egna pengar. Jag valde att söka till bagare-konditor för jag har tyckt om att baka sen jag var liten och Optima är den enda svenskspråkiga skolan i Finland med den utbildningen. Det bästa är nog då vi fick börja arbeta med choklad det här sista läsåret, intressant och roligt. Nu i sommar kommer jag att arbeta i Aroma Bageri & Konditori i Kvevlax och förhoppningsvis får jag fortsätta i höst. Om några år planerar jag att flytta till Stockholm och utbilda mig till konditormästare."


emma storbjörk, Klädsömmare 2013-2016

"Jag har trivts superbra så därför känns det ledsamt att lämna min underbara klass och mina lärare. Men samtidigt känns det jätteroligt att få examen. Mina bästa minnen från Optima är modeshowen i februari som vi treor ordnade och studieresan till Stockholm. Jag har alltid tyckt om att sy och jobba kreativt. För mig var det inget svårt beslut att välja Optima. I sommar kommer jag att jobba på en camping i Norge. Senare i höst har jag planer på att fortsätta mina studier inom samma bransch."


josef tupeli, kock 2013-2016

"Det blev Optima och kockutbildningen för att jag redan på nian var väldigt intresserad av matlagning. Det bästa under studietiden har varit att lära sig kockyrket, gräddkrigen med klasskompisarna och de djupa samtalen med kompisar och lärare. Nu blir det skönt att få examen eftersom man kan börja göra sådana grejer man alltid drömt om. Man kan börja välja sin egen väg. Nästan hela juni är jag i USA och i juli åker jag in i militären. Efter det ska jag resa runt i världen och hitta något som man kan göra livet ut."


anna hult, kosmetolog 2014-2016

"Det är konstigt hur snabbt dessa två år flög förbi. Det är lätt att studera något som man har ett intresse för. Jag kommer att fortsätta ta in all information och erfarenhet som det sista året har att ge mig. Jag vill vara väl förberedd för det riktiga arbetslivet som kosmetolog. Jag har alltid haft intresse för hälsa och skönhet, så att studera till kosmetolog var ett logiskt val. Mitt bästa minne är LiA-perioden i Washington D.C i USA vid en skönhetssalong som hette Nectar Skinbar. Att jobba i en främmande kultur i en stor stad var utanför min bekvämlighetszon. Det gav mig en dyrbar erfarenhet. Denna sommar jobbar jag på Pirilö golfbana som caddiemaster. Efter min examen nästa år ser jag mig själv jobba inom hälsa och skönhet utomlands och kanske även studera vidare inom samma område."


Pamela Sundkvist, merkonom (kundbetjäning och försäljning ) 2013-2016

"Jag har alltid varit intresserad av kundbetjäning och därför var merkonomutbildningen vid Optima mitt förstahandsval och en självklarhet för mig. Jag har många bra minnen från Optima men ett av mina bästa minnen är nog när vi fick starta ett eget företag, eftersom man då fick en verklig inblick i företagandet. Nu känns det väldigt bra att få examen, det är förstås det man har strävat efter sedan man började studera. Jag ser fram emot att jobba vid Neste Pedersöre med kundbetjäning i sommar. Jag ska även chilla och ladda upp inför hösten, då det blir vidarestudier om jag kommer in till socionom eller sjukskötare."

Sara Fredriksson, servitör 2013-2016

"Att få examen känns jättebra, men det känns sorgligt att lämna sina skolkamrater. Under studietiden har nog det bästa varit dryckesläran och att få lära känna nya vänner. Optima och servitörsutbildningen blev mitt val för att skolan hade gott rykte och jag ville studera ett yrke där man får vara social och ha med människor att göra. Dessutom var min största dröm som liten att bli servitör. I sommar kommer jag att jobba i en butik och i höst fortsätter jag ett fjärde år vid Optima för att även få kockexamen. Sedan får jag se vart världen tar mig, jag är ännu osäker på vad jag vill göra i framtiden."


Daniela Haglund, ungdoms- och fritidsinstruktör med inriktning på kultur 2011-2013, 2015-16

"Det känns grymt bra att få examen och jag ser fram emot arbetslivet. Jag hade en paus på två år då jag studerade vid en konstskola innan jag fortsatte studera tredje året här vid Optima. Det kändes bra att ha en paus och komma tillbaka med flera idéer. Utbildningen här är mångsidig och jag tyckte det var kul att man fick prova på allt. LiA:n i Berlin är jag glad över att jag fick uppleva. Modeshowen vi arrangerade på Culture club är ett av mina bästa minnen. Jag valde att söka till ”kulturmontör” för jag ville lära mig att arbeta i grupp och våga utrycka mina idéer. Genom många olika uppgifter har jag blivit självsäkrare och är positivt överraskad hur mycket denna utbildning har hjälpt mig att nå mina mål. För tillfället söker jag jobb. Jag är intresserad av att arbeta med ungdomar och marknadsföring. Jag drömmer också om att någon dag studera design."

Sök till Optima

Läs mera

Lunchmeny

Läs mer