Specialkost och dieter blir allt mera vanliga
och de kräver sin kock. Optima startade en
utbildning för kockar som ville uppdatera sin
kokkonst. Utbildningen fylldes snabbt och
föreläsare från när och fjärran undervisar.
■
Utbildningen är trendig och mångsidig och
utgår från deltagarnas önskemål.
– Dietmat ligger i tiden och intresset för en
specialexamen är stort. Vi skräddarsyr utbild-
ningen efter deltagarnas behov så att alla får ut
det mesta möjliga av studierna, säger utveck-
lingskoordinator Kerstin Ström som ansvarar för
utbildningen.
Studierna består av ett antal närstudiedagar,
men till allra största del sker lärandet på den egna
arbetsplatsen. Studierna beräknas ta två år men
man kan själv påverka studietakten.
– Närstudiedagarna är frivilliga, men de är
mycket uppskattade. Att träffas och utbyta idéer
ger ny motivation i arbetet, säger Ström.
Under närstudiedagarna får deltagarna idéer
till nya råvaror och menyer och Optima bjuder
in aktuella och inspirerande gästföreläsare
som exempelvis Sasu Laukkonen. Stjärnkocken
Laukkonen driver en restaurang i Helsingfors
med inriktning på ekologisk mat och naturliga
råvaror. En annan gästföreläsare är Nilla Gunnar-
son från Nillas Kitchen som har specialiserat sig
på gluten-, mjölk- och sockerfri matlagning och
bakning.
Föreläsningarna varvas med matlagning och
deltagarna fördjupar också sina kunskaper i
näringslära, bekantar sig med nya råvaror och
breddar sitt ekonomiska tänkande. Sin kunskap
påvisar de vid examenstillfällen på arbetsplatsen.
– De kan till exempel själva planera en matse-
del för kulturbaserad kost som är användbar på
just deras arbetsplats, säger Ström.
Ett av målen med utbildningen är att stärka
deltagarnas självförtroende och att få dem att
känna yrkesstolthet.
Specialyrkesexamen
för dietkock blev populär
– Dietmat ligger i tiden och
intresset för en specialexamen
är stort, säger Kerstin Ström.
68