Hygienkompetenstest
Hygienkompetens behövs för personer som arbetar med oförpackade livsmedel.
Kursarrangör: OptimaPlus Ab, Trädgårdsgatan 30, 68600 JAKOBSTAD
Tidpunkt: Januari/februari 2025, kl. 16.00 Testet är på svenska, finska och engelska
Testare: Liselott Wik / Kaj Viking Wikblom
Plats: Optima, Trädgårdsgatan 30, 68600 Jakobstad
Allmänt: I enlighet med Finlands hälsoskyddslag (lagändring 691/2001) 40§, bör alla som arbetar inom företag i livsmedelsbranschen få instruktion och utbildning i livsmedelshygieniska frågor. Hygienisk kompetens är en lagstadgad skyldighet som delvis ses som egenkontroll både i livsmedelslokaler (enl. hälsoskyddslagen) och i anstalter (enl. hälsoskyddslagen).
Vad menas med livsmedelshygienisk kompetens?
Verksamhetsidkaren skall försäkra sig om att den som arbetar i en livsmedelslokal och hanterar sådana livsmedel som lätt blir förskämda har tillräckliga baskunskaper i:
- mikrobiologi
- hygieniska arbetsmetoder
- personlig hygien
- renhållning
- matförgiftningar
- egenkontroll
- lagstiftning
Material finns att hämtas från: http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti/svenska/
Avgifter:
55 € + moms 25,5 %. Test på svenska, finska och engelska.
70 € + moms 25,5 %. Test på ryska.
Intyg och kort ingår i priset.
Anmälan: Senast 1 vecka före kompetenstest till Leena Svenlin tfn 044-7215 266, e-post: leena.svenlin(at)optimaedu.fi
På Livsmedelsverkets begäran kommer deltagarnas identitet att kontrolleras i samband med testet.
Tag med id-kort, körkort eller pass.