Hoppa till innehåll

-

Kock

Grun­dex­a­men inom restau­rang- och cateringbranschen

Optima, Trädgårdsgatan 30, Jakobstad

En bra kock tycker om att laga mat och experimentera med nya råvaror, har känsla för mattrender samt gillar att jobba i högt tempo. Om du har allergier, bör du tänka på att du som kock hanterar olika livsmedel och rengöringsmedel.

Ifall du väljer att utbilda dig till kock får du lära dig att tillreda välsmakande, näringsrik och hälsosam mat - även specialdieter. Under utbildningen lär du dig att arbeta ekonomiskt och ansvarsfullt enligt kraven på hygien. Även om studierna mest kretsar kring mat och matlagning, så jobbar vi också en del med kundbetjäning.

Examen ger dig kompetens att jobba i alla typer av kök. Utbildningen för kockar sker främst dagtid, men kan ibland ske under kvällar och helger. Din praktik kan du även göra utomlands.

Du kan avlägga denna examen flexibelt både vid Optima och som läroavtal i arbetslivet.

Efter examen kan du bl.a.

  • job­ba på oli­ka restau­rang, storkök, snabb­mats­re­stau­rang­er, arbets­plats­re­stau­rang och café
  • star­ta eget, t.ex. cateringföretag
  • avläg­ga yrkes­ex­a­men, spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men eller stu­de­ra vid t.ex. yrkeshögskola

Bäs­ta yrket som finns

"Om du väljer att jobba inom restaurangbranschen har du hela världen som arbetsplats. Ta hand om alla kontakter på resans gång och möjligheterna är oändliga!"

TOMMY JULIN
Hovmästare, Restaurang AG, Stockholm

Kon­takt­upp­gif­ter

Rektor
Anna-Lena Forsman
Mobil 044 7215 282
anna-lena.forsman@optimaedu.fi

Teamledare
Ann-Louise Strengell
Mobil 044 7215 227  
ann-louise.strengell@optimaedu.fi

Studiehandledare
Sanna Knutar-Junell
Mobil 044 4752 681
sanna.knutar-junell@optimaedu.fi

Studiesekreterare
Robert Johansson
Mobil 044 7215 280
robert.johansson@optimaedu.fi

Kurator
Erika Willman
Mobil 044 7215 291
erika.willman@optimaedu.fi

Speciallärare
Anna Riska Ahlström
Mobil: 044 7215 284
anna.riskaahlstrom@optimaedu.fi