Kvalitet (vision-mål), miljö och arbetsmiljö
Verksamheten vid Optima styrs av ett kvalitetsledningssystem enligt kvalitetsstandarden ISO 9001. Vi jobbar även enligt miljöstandarden ISO 14001 och arbetsmiljöstandarden ISO 45001.
I all målinriktad, kvalitetssäkrad och fungerande verksamhet, är ledstjärnan PDCA (Plan-Do-Check-Act), som är en väletablerad metod för att driva och strukturera förbättringsarbete.
Plan = planera: Ställa upp mål för de förändringar som ska genomföras och bestämma metod för själva genomförandet.
Do = genomföra: Implementera de förändringar som föreslås i föregående skede och inför mätningar.
Check = kontrollera: Utvärdera mätningarna och implementeringsarbetet och analysera resultatet.
Act = agera: Besluta om nya förändringar, som sedan övergår i plan-fasen.
PDCA tillämpas inte enbart på organisationsnivå vid Optima utan såväl personal som studerande uppmanas tillämpa praxisen i sin egen utveckling. Många gånger görs det omedvetet i det dagliga arbetet, man planerar, gör, funderar hur det gick och rättar till vissa saker. På sätt och vis kan man säga att varje medarbetare är sitt eget arbetes och varje studerande sin egen inlärnings kvalitetschef.
Optima möjliggör inlärning genom att erbjuda utbildning med god kvalitet. Våra studerande är våra kunder, och deras kunnande det mervärde som vår utbildningsverksamhet ger den studerande. Den studerande har själv en avgörande roll i att han/hon lär sig, ingen inlärning sker utan egen aktivitet.
En verksamhet med god kvalitet, ger goda resultat.
Mera uppgifter fås av kvalitetskoordinator Staffan Sunabacka, tfn +358 44 721 5279, staffan.sunabacka@optimaedu.fi.

Uppdrag
Optimas uppdrag utgående från rådande lagstiftning är att:
- förbättra regionens yrkeskompetens, svara på kompetensbehoven, utveckla arbets- och näringslivet samt främja sysselsättningen.
- erbjuda flexibla och effektiva utbildningar som främjar avläggandet av examina och examensdelar.
- ge möjlighet att påvisa yrkeskompetens oberoende av hur den förvärvats.
- lära ut färdigheter för företagande och upprätthållande av arbets- och funktionsförmågan.
- ordna utbildningar för studerande i behov av krävande särskilt stöd.
- stöda livslångt lärande och yrkesutveckling samt studerandenas utveckling till goda, harmoniska och bildade människor och samhällsmedlemmar.
Vision och resultatmål
Optima ansvarar för en framgångsrik, socialt och miljömässigt hållbar utveckling i regionen.
Andelen studerande som har sysselsättning eller fortsätter med studier på tredje stadiet efter avlagd examen eller examendel.
Mål 2023: 85 %
Läget 31.12.2021: 90,0 %
Poängmedeltal (skala 1–5) för frågan “Jag fick färdigheter att arbeta inom min bransch enligt principen för hållbar utveckling” i den nationella studeranderesponsens slutenkät.
Mål 2023: >4
Läget 30.6.2023: 3,93
Optima erbjuder dig kompetens med hög kvalitet för din egen och arbetslivets framtid.
Andelen studerande som lyckas förvärva den yrkesskicklighet de eftersträvar inom utsatt tid.
Mål 2023: 80 %
Läget 31.7.2023: 69,6 %
Antalet avlagda grundexamen
Läget 31.7.2023: 308
Antalet avlagda yrkesexamen
Läget 31.7.2023: 76
Antalet avlagda specialyrkesexamen
Läget 31.7.2023: 3
Höga poäng (skala 1–5) i den nationella studeranderesponsen.
Mål 2023: >4,1
Läget 30.6.2023: 4,25 (startenkät) och 3,95 (slutenkät)
Höga poäng (skala 1–5) i den nationella arbetslivsresponsen.
Mål 2023: >3,5
Läget 30.6.2023: 4,11 (arbetsplatshandledarenkät) och 3,90 (arbetsplatsenkät)
Andelen studieavbrott vid Optima under pågående kalenderår.
Läget 31.7.2023: 1,7 %
Optima stärker sin position som en stark och ekonomiskt pålitlig utbildare och koncern genom ökat samarbete med övriga andra stadiet, tredje stadiet och närings- och arbetslivet.
Förverkligade (faktiska) studerandeår:
Läget 31.7.2023: 669,55
Prestationspoäng examina:
Läget 31.7.2023: 29855,92
Antalet medarbetare
Läget 31.7.2023: 222
Antalet utvecklingssamtal 2023
Läget 31.7.2023: 149
Miljöpolicy
Miljöpolicyn berättar om våra avsikter och ställningstaganden i miljöfrågor. Alla delar vid Optima, drivs och utvecklas med hänsyn till de förutsättningar som ett hållbart samhälle kräver. Detta innebär att all verksamhet ska genomsyras av långsiktighet när det gäller ekologi och ekonomi. Det gör vi för att nuvarande och kommande generationer ska leva i en hälsosam och god miljö.
SYSTEMATIK OCH KONTINUITET I DAGLIGA ARBETET
Vi fostrar våra studerande till miljötänkande, hållbar utveckling samt produktion med miljöhänsyn.
Vi utbildar personal och studerande för bättre avfallshantering.
Vi minskar användningen av farliga kemikalier och använder miljömärkta produkter då det är möjligt.
Vi optimerar vår användning av energiresurser.
Vi ställer miljökrav på våra entreprenörer och leverantörer.
Vi arbetar med att ständigt förbättra vår miljöprestanda genom uppföljning av våra aktuella och mätbara miljömål.
Vi uppfyller lagar och andra krav och vill vara ett föredöme i miljöarbetet.
Vi kommunicerar ut vårt miljöarbete för att påvisa betydelsen och nyttan av våra insatser.
ANSVAR
Arbetsgivaren har huvudansvaret för miljöfrågor, men miljöarbetet skall ske i samverkan med medarbetarna. Alla är skyldiga att aktivt delta i det systematiska miljöarbetet genom att uppmärksamma utvecklingsmöjligheter, risker och brister samt ta ansvar för att förebygga direkta och indirekta miljöskador. Allt dokumenteras i PRO24.
MILJÖASPEKTER
Miljöutredningen identifierar miljöaspekter, dvs. saker som har en betydande miljöpåverkan i vår verksamhet. Utredningen ger en tydlig bild av dagsläget i organisationen. Utgående från miljöpolicy och konstaterade miljöaspekter utarbetas miljömål med åtgärder.
MILJÖASPEKT 1: MILJÖFOSTRAN FÖR STUDERANDE
MILJÖASPEKT 2: UPPHANDLINGAR
MILJÖASPEKT 3: GÖDSELHANTERING
MILJÖASPEKT 4: ANVÄNDNINGEN AV VÄXTSKYDD, DVS. BEKÄMPNINGSMEDEL
MILJÖASPEKT 5: UPPVÄRMNING AV FASTIGHETERNA
MILJÖASPEKT 6: AVFALLSHANTERING
MILJÖASPEKT 7: KEMIKALIER
MILJÖASPEKT 8: FORDON
Nedan hittar ni en spellista med 10 korta filmer om Optimas miljöarbete:
Filmerna har finansierats med stöd från Utbildningsstyrelsen inom ramen för projektet VASKI som är en del av yrkesutbildningens utvecklingsprogram inom hållbar utveckling och grön övergång.


Arbetsmiljöpolicy
Arbetsmiljöpolicyn innefattar ett åtagande att tillhandahålla säkra och hälsosamma arbetsförhållanden och ger ett ramverk för att sätta arbetsmiljömål. Optima erbjuder en arbets- och studiemiljö med goda förutsättningar för arbetsglädje, utvecklingsmöjligheter, god hälsa, säkerhet och trygghet.
GOD FYSISK OCH PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ
Vi jobbar aktivt med att förebygga skador och arbetsrelaterad ohälsa. En god fysisk och psykosocial arbets- och studiemiljö är en förutsättning för att alla ska känna trivsel och arbetsglädje och därmed kunna nå goda resultat i arbete och studier. Arbets- och studieförhållanden ska i möjligaste mån anpassas till medarbetarnas och studerandenas olika fysiska och psykiska förutsättningar så att alla ska kunna delta på lika villkor.
Vi vill skapa en god säkerhetskultur, vilket innebär att vi beaktar arbetarskyddsfrågor i allt ledarskap, i undervisning och i övrig verksamhet inom samkommunen. Säkerhetskulturen ska vara tidsenlig och fungera i praktiken och ha som mål att attityder och verksamhet fokuserar på noll antal olycksfall.
NOLL TOLERANS MOT TRAKASSERIER
En god arbets- och studiemiljö inbegriper att ingen anställd eller studerande oavsett kön, sexuell läggning, etnisk bakgrund eller funktionshinder skall utsättas för diskriminering. Ingen anställd skall heller behöva utsättas för kränkande särbehandling eller trakasserier på sin arbets- eller studieplats. Varje arbetstagare och studerande ska kunna anmäla diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier och få detta utrett och åtgärdat.
SYSTEMATIK OCH KONTINUITET I DAGLIGA ARBETET
Arbets- och studiemiljöarbetet ska vara integrerat i verksamheten och vara en naturlig del av det dagliga arbetet på samtliga enheter. Vårt säkerhets- och hälsoarbete genomförs systematiskt och proaktivt för att eliminera faror och minimera arbetsmiljörisker:
Vi identifierar och bedömer faror, osunda arbetsförhållanden och risker, upprättar åtgärdsplaner och följer upp effekterna. Allt i programmet i PRO24.
Vi dokumenterar utvecklingsidéer, avvikelser, olycksfall, nära ögat-händelser, säkerhetsobservationer och andra observationer i PRO24 och vidtar nödvändiga korrigerande och förebyggande åtgärder för att kontinuerligt förbättra säkerheten och tryggheten.
Vi minimerar användningen av eller undviker farliga material och kemikalier. Ett kemikalieregister upprätthålls i PRO24.
Vi har ett välmåendeteam som arbetar för att utveckla medarbetarnas hälsomedvetenhet och arbetsförmåga. Ett viktigt verktyg i arbetsmiljöarbetet är de personalundersökningar som görs vartannat år.
Vi arbetar med att ständigt öka medvetenheten, färdigheterna och kunskaperna i fråga om hälsa och arbetsmiljö.
ANSVAR
Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön, men arbetsmiljöarbetet skall ske i samverkan med medarbetarna enligt Lagen om samarbete mellan kommunala arbetsgivare och arbetstagare (449/2007). Arbetstagarna företräds av arbetarskyddsfullmäktige, men alla är skyldiga att aktivt delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet genom att uppmärksamma risker och brister samt ta ansvar för sitt eget skydd och välbefinnande på arbetsplatsen.
LAGAR OCH KRAV
Lagar och regionförvaltningsverkets föreskrifter och allmänna råd anger lägsta godtagbara standard. Optima eftersträvar högre standard än minimikraven för god arbetsmiljö.
ARBETSMILJÖMÅL MED ÅTGÄRDER
Utgående från SWOT, riskbedömningarna, observationer i form av olyckor, nära ögat-fall och säkerhetsobservationer samt arbetsmiljöpolicy utarbetas arbetsmiljömål med åtgärder som dokumenteras och följs upp i PRO24.