Hoppa till innehåll

-

Arbets­krafts­ut­bild­ning

Arbetskraftsutbildning är en sysselsättningsfrämjande service som ordnas i samarbete med TE-byrån. Yrkesinriktad arbetskraftsutbildning är i första hand avsedd för arbetslösa vuxna eller vuxna som hotas av arbetslöshet och som fullgjort sin läroplikt.

Syftet med yrkesinriktad arbetskraftsutbildning är i allmänhet att studerandena avlägger grundexamen eller en del av examen. I flera branscher ordnas dessutom kompletterande utbildning eller påbyggnadsutbildning.

Utbildningen är avgiftsfri och under studietiden kan du få dagpenning och kostnadsersättning. Under utbildningstiden har du fyra veckor semester per år och studierna anpassas enligt din egen plan.

Lediga studieplatser inom yrkesinriktad arbetskraftsutbildning:

Artesan (interiör) /Ansökningsnr  713232
grundexamen inom konstindustrin (har du intresse och öga för färg och form, inredning och detaljer – här lär du dig spackla, måla, rita, tapetsera m.m)
Frågor besvaras av: Teamledare Adam Näse, mobil 044 7215 356 
e-post adam.nase@optimaedu.fi

Merkonom / Ansökningnr 713234
grundexamen i affärsverksamhet (Om du väljer att bli merkonom passar du in på väldigt många olika arbetsplatser, egentligen överallt där man säljer och marknadsför något och på alla typer av kontor).
Frågor besvaras av: Teamledare Carola Sjöström, mobil 0447 215 231
e-post carola.sjostrom@optimaedu.fi

Modeassistent /Ansökningsnr 713231
grundexamen inom textil- och modebranschen (du som är intresserad av mode och estetik - här lär du dig grunderna i mode, sömnad, företagande och digital kommunikation) 
Frågor besvaras av: Teamledare Ann-Louise Strengell, mobil 044 7215 279
e-post ann-louise.strengell@optimaedu.fi

Kock /Ansökningsnr 713228
grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, GR (en kreativ och serviceinriktad utbildning som passar dig som har god mat och bra kundbetjäning i fokus)
Frågor besvaras av: Teamledare Ann-Louise Strengell, mobil 044 7215 279
e-post ann-louise.strengell@optimaedu.fi

Kosmetolog/Ansökningsnr 715735
grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen (om du tycker om att jobba med och nära människor, göra olika sorts behandlingar och make-up)
Frågor besvaras av: Teamledare Ann-Louise Strengell, mobil 044-7215279
e-post ann-louise.strengell@optimaedu.fi

Ansökan och studiestart

Sista ansökningsdatum är 30.11.2023, men antagningen sker kontinuerligt efter utbildningsprövning och antagningsdiskussion. Sökande med annat modersmål än svenska kallas till språkprov.

Studiestart: Enligt överenskommelse

Så här söker du

Ansökan görs via TE-byråns webbsida. Via denna länk hittar du mer information och närmare anvisningar om ansökning och antagning till arbetskraftsutbildning.

Finansiering och studiesociala förmåner

Har du frågor kring finansiering av studier och studiesociala förmåner, kontakta utbildningsrådgivningen via telefon 0295 025 510/utbildningsrådgivning.