Hoppa till innehåll

-

Opti­mas resul­tat i Tai­ta­ja-Mäs­ta­re 22

Efter två års corona-arrangemang med tävlingar på distans, kunde de finska mästerskapen i yrkesskicklighet äntligen ordnas ”på riktigt”. I år deltog Optima med hela 8 finalister inom 6 olika yrkesområden.

Måndagen den 16.5 åkte våra tävlande till Björneborg med sina coacher. Tävlingarna pågick under tre dagar och för Optimas del blev det otroligt fina resultat.  Våra bagare-konditorer Wilma Ahlvik och Linda Häggman kammade hem ett guld och ett silver. Möbelsnickarna Fredrik Häggman och Alexander Häggman landade på en andra respektive femte plats. En femte plats blev det även för Emil Joensuu inom rörläggning. Filip Nyman landade på sjätte plats inom svetsning och Greta Rahikka (skönhetsvård) och Leander Byggmästar (ekonomiförvaltning) placerade sig båda på sjunde plats inom sina yrkesområden.

För att ge en bild av omfattningen av tävlingarna, kan nämnas att över 350 finalister deltog i tävlingarna och antalet besökare rörde sig omkring 40 000. Spänningen i tävlingsarenan är hög och att få uppleva den koncentration och yrkesskicklighet, som finalisterna visar är svårt att beskriva i ord.

För att nå så goda resultat har det krävts mycket träning. Till sin hjälp har finalisterna haft egna coacher, som med sin erfarenhet och sitt kunnande har stöttat dem på vägen till finalplats och goda placeringar.