Optima och miljön
Optima arbetar enligt miljöstandarden ISO 14001.
Miljöpolicy
Miljöpolicyn berättar om våra avsikter och ställningstaganden i miljöfrågor. Alla delar vid Optima, drivs och utvecklas med hänsyn till de förutsättningar som ett hållbart samhälle kräver. Detta innebär att all verksamhet ska genomsyras av långsiktighet när det gäller ekologi och ekonomi. Det gör vi för att nuvarande och kommande generationer ska leva i en hälsosam och god miljö.
SYSTEMATIK OCH KONTINUITET I DAGLIGA ARBETET
Vi fostrar våra studerande till miljötänkande, hållbar utveckling samt produktion med miljöhänsyn.
Vi utbildar personal och studerande för bättre avfallshantering.
Vi minskar användningen av farliga kemikalier och använder miljömärkta produkter då det är möjligt.
Vi optimerar vår användning av energiresurser.
Vi ställer miljökrav på våra entreprenörer och leverantörer.
Vi arbetar med att ständigt förbättra vår miljöprestanda genom uppföljning av våra aktuella och mätbara miljömål.
Vi uppfyller lagar och andra krav och vill vara ett föredöme i miljöarbetet.
Vi kommunicerar ut vårt miljöarbete för att påvisa betydelsen och nyttan av våra insatser.
ANSVAR
Arbetsgivaren har huvudansvaret för miljöfrågor, men miljöarbetet skall ske i samverkan med medarbetarna. Alla är skyldiga att aktivt delta i det systematiska miljöarbetet genom att uppmärksamma utvecklingsmöjligheter, risker och brister samt ta ansvar för att förebygga direkta och indirekta miljöskador. Allt dokumenteras i PRO24.
MILJÖASPEKTER
Miljöutredningen identifierar miljöaspekter, dvs. saker som har en betydande miljöpåverkan i vår verksamhet. Utredningen ger en tydlig bild av dagsläget i organisationen. Utgående från miljöpolicy och konstaterade miljöaspekter utarbetas miljömål med åtgärder.
MILJÖASPEKT 1: MILJÖFOSTRAN FÖR STUDERANDE
MILJÖASPEKT 2: UPPHANDLINGAR
MILJÖASPEKT 3: GÖDSELHANTERING
MILJÖASPEKT 4: ANVÄNDNINGEN AV VÄXTSKYDD, DVS. BEKÄMPNINGSMEDEL
MILJÖASPEKT 5: UPPVÄRMNING AV FASTIGHETERNA OCH ELFÖRBRUKNING
MILJÖASPEKT 6: AVFALLSHANTERING
MILJÖASPEKT 7: KEMIKALIER
MILJÖASPEKT 8: FORDON OCH MASKINER
Färdplanen för yrkesutbildningens hållbarhet beskriver hur anordnare av yrkesutbildning i sitt arbete kan bygga upp övergången till ett hållbart samhälle och arbetsliv. Optima har varit med och utformat planen inom ramen för projektet Vaski (2022-23). Färdplanens mål och innehåll beaktas i Optimas miljömål och -åtgärder.
Optima är med i nätverket Kartalla–På Kartan (https://kartallaverkosto.fi/) som har som uppgift att implementera färdplanen inom yrkesutbildningen i Finland. Nätverket stöder och synliggör utbildningsanordnarnas och deras kompanjoners roll i hållbarhetsarbetet. Nätverket erbjuder verktyg och utbyte av god praxis, dessutom kan man hitta nya kompanjoner i arbetet mot en hållbarare värld och framtid!