Hoppa till innehåll

-

Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­mi­na via läroavtal

Vill du upp­gra­de­ra ditt kun­nan­de genom läroavtal?

I en specialyrkesexamen visar du som studerande att du har sådan yrkesskicklighet som krävs i arbetslivet, som är djupare än den som krävs för yrkesexamen eller innefattar mångprofessionellt kunnande. En specialyrkesexamen omfattar 180 kompetenspoäng

Den tid som går åt för att avlägga examen är beroende av din grundutbildning och ditt tidigare kunnande. En yrkesinriktad grundexamen, yrkes- eller specialyrkesexamen ger behörighet för studier på yrkeshögskolor och universitet. 

Information om våra grundexamina hittar du här och om våra yrkesexamina här.

I utbildningarna nedan genomförs läroavtalet i de flesta fall genom individuella studiearrangemang. Du har stöd av din arbetsplatshandledare och en handledare från Optima. De utbildningar, var vi ordnar gruppundervisning, är markerade och länkar till en separat sida.

Klicka på knapparna nedan för att bekanta dig närmare och hitta vem du kan kontakta för att komma vidare.


Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men inom bageribranschen

I specialyrkesexamen inom bageribranschen finns tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Konditormästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en konditorprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för konditorier. Mästare inom bageriindustrin kan komma med idéer, planera och tillverka en produkthelhet för bageriindustrin. Bagarmästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en bageriprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för bagerier. Den som avlagt specialyrkesexamen inom bageribranschen kan arbeta hygieniskt, säkert och ergonomiskt samt följa företagets egenkontrollprogram.

Beroende på vilka valbara examensdelar den som avlagt examen har valt kan personen leda affärsverksamheten för ett företag inom bageribranschen samt ansvara för personalen och företagets anskaffningsprocess och introduktion av personalen. Därtill kan den person som avlagt examen planera och leda ett utvecklingsprojekt för produktion eller planera och genomföra en produktutvecklingshelhet för bageribranschen. Den person som avlagt examen behärskar beroende på valet av examensdelar internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen samt planering och genomförande av en desserthelhet.

Arbetslivskoordinator Kerstin Ström
Tel. 044 7215 307
kerstin.strom@optimaedu.fi


Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men inom båtbyggnadsbranschen

En båtmästare som avlagt kompetensområdet för byggande av träbåtar kan planera och bygga krävande skrov och däck till träbåtar samt inreda dem. Hen kan välja träbåtstyp och strukturer med beaktande av båtens användningsändamål, normerna och kundens önskemål. Hen kan enligt eget val även specialisera sig på planering och tillverkning av traditionella båtar, och använda traditionella metoder för båtbyggande.

Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi


Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men inom husbyggnadsbranschen

De som har avlagt specialyrkesexamen inom husbyggnadsbranschen är mycket erfarna yrkeskunniga inom husbyggnadsbranschen (t.ex. timmermän, murare, plattläggare, cementarbetare, elementmontörer, tornkransförare, ställningsmontörer, mångsidiga byggarbetare, fukt- och mögelsanerare). De som har avlagt denna examen har inriktat sig på arbetslags- och yrkeshandledning, deras arbetsuppgifter har omfattat fördjupat kunnande i det egna yrket, de har specialiserat sig på fukt- och mögelsaneringar eller så kräver deras arbetsuppgifter ett brett och mångsidigt kunnande i husbyggnad.

Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi


Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men inom konstindustrin

De som har avlagt specialyrkesexamen inom konstindustrin behärskar sin yrkesskicklighet i enlighet med sin krävande arbetsbeskrivning genom att arbeta som företagare, yrkesutövare, anställda eller i chefsuppgifter i tjänst hos någon annan eller inom industrin. I ledning av företagsverksamhet inom konstindustribranschen samt i chefsuppgifter betonas en finslipad specialisering och sakkunskap i yrket och ansvar för behärskandet av helheterna inom branschen, för utmaningarna och affärsverksamheten.


Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi


Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men inom träindustrin

De som har avlagt specialyrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen kan arbeta ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt iakttar arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom det kompetensområde de avlägger och ge handledning i arbetsplatsens verksamhetssätt och verksamhetssystem.

De som har avlagt kompetensområdet för den mekaniska skogsindustrin kan enligt sina val arbeta i arbetslednings-, planerings- och utvecklingsuppgifter inom den mekaniska skogsindustrin. De har en god helhetsbild av produktionsprocesser, råvaror samt av de krav som slutanvändningen ställer på produkten.

De snickarmästare som har avlagt kompetensområdet för snickeriindustrin kan arbeta självständigt i krävande arbetsuppgifter inom branschen. De kan planera och övervaka arbetsuppgifter inom sitt ansvarsområde. De utvecklar verksamheten inom sitt ansvarsområde genom att använda sin goda helhetsbild av snickeriindustrins material, tillverkningsprocesser och tjänster.

Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi


Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men i tjäns­ter för specialkost

Dietkockar som avlagt specialyrkesexamen i tjänster för specialkost kan

  • arbe­ta yrkes­skick­ligt, själv­stän­digt och ansvars­fullt enligt verk­sam­hets­stäl­lets verk­sam­hetskon­cept och affärsidé
  • i sitt arbe­te beak­ta kund­grup­pens närings­te­ra­peu­tis­ka spe­ci­al­be­hov samt verk­sam­hets­stäl­lets eko­no­mis­ka och kva­li­ta­ti­va mål
  • till­re­da maträt­ter och mål­ti­der i enlig­het med kun­dens spe­ci­al­di­et och etis­ka övertygelse
  • för­pac­ka och läg­ga upp maträt­ter och mål­ti­der som hen till­rett samt se till för­pack­nings­märk­ning­ar och pro­duk­tin­for­ma­tion för dem.

Dietkockarna beaktar vidare kundernas individuella behov och livsmedelssäkerheten. De har omfattande kunskaper i näringslära och i genomförande av specialdieter samt förutsättningar att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet.

Arbetslivskoordinator Kerstin Ström
Tel. 044 7215 307
kerstin.strom@optimaedu.fi


Spe­ci­a­lyr­kes­ex­a­men i utveck­ling av landsbygden

De som har avlagt specialyrkesexamen för landsbygdsutveckling kan arbeta med olika utvecklingsuppgifter som främjar livskraften hos företag och samhällen på landsbygden. De kan identifiera utgångspunkterna för ortsbaserad utveckling samt identifiera utvecklingsbehov och planera utvecklingsverksamhet i samarbete med intressentgrupper. Landsbygdsutvecklaren känner till olika finansierings- och bidragsformer och använder dem i utvecklingsarbetet.

De som avlagt specialyrkesexamen inom landsbygdsutveckling känner till nätverken inom sitt område och sin bransch och kan samarbeta med olika aktörer. De har goda kommunikations-, interaktions- och presentationsfärdigheter. De kan använda digitala verktyg och program för att kommunicera och leda utvecklingsarbetet.

Arbetslivskoordinator Maria Wirtanen
Tel. 044 7215 333
maria.wirtanen@optimaedu.fi

Arbetslivskoordinator Conny Englund
Tel. 044 7215 294
conny.englund@optimaedu.fi