Grundexamensinriktad specialundervisning
Specialundervisning och speciella undervisningsarrangemang kan inom Optimas grundexamensinriktade utbildningar ordnas i både yrkesinriktade och gemensamma examensdelar (t.ex. matematik och språk). Inom en del av Optimas utbildningar finns särskilda specialyrkeslärare som tar hand om specialundervisningen i yrkesämnen. I de gemensamma ämnena ordnas specialundervisning av den för branschen ansvariga specialläraren.
I första hand är målet med specialundervisningen att den studerande skall nå upp till målen i examensgrunderna och då uppgörs en plan för särskilt stöd för hur undervisningen skall ordnas. Om den studerande trots specialundervisning inte når upp till målen i examensgrunderna kan målen anpassas för en eller flera examensdelar. I undervisningen fokuserar vi på att stödja kunskapsområden där den studerande är stark, så att den studerande garanteras goda möjligheter att placera sig i arbetslivet.
Speciallärarnas kontaktuppgifter
Ulrica Penttinen (bil, logistik, metall; verkstadsmekaniker/plåtslagare-svetsare/komposit, modeassistent)
tel. 044 7215 225
ulrica.penttinen@optimaedu.fi
Tobias Nybäck (barnledare, artesan; finsnickare/interiör, bygg, VVS, el)
tel. 044 7215 224
tobias.nyback@optimaedu.fi
Anna Riska Ahlström (bagare, kock, kosmetolog, merkonom, programutvecklare, läroavtalsstuderande från alla branscher)
tel. 044 7215 284
anna.riskaahlstrom@optimaedu.fi
Kethen Lindrooskung (djurskötare, lantbruk, lantbrukstekniker)
tel. 044 7215 620
kethen.lindrooskung@optimaedu.fi
Handbok för specialundervisning (e-tidning)
"Förr blev det avbrott i studierna om studerande inte klarade av skolan och inte fick det stöd de skulle ha behövt. Alternativet att gå om ett år togs sällan utan studerande valde att sluta. Nu lyckas vi mycket bättre hjälpa dem att få en examen tack vare resurserna vi har."
SPECIALLÄRARE ANNICA FINNE
"Alla får starta från samma linje och man får misslyckas. Om vi misslyckas brukar jag säga: det blev så här nu. Nästa gång brukar det gå bättre. Var ska man få misslyckas och samtidigt lära sig något om inte i skolan."
SPECIALYRKESLÄRARE KAJ VIKING WIKBLOM