Projektverksamhet vid Optima
Optimas projektverksamhet deltar aktivt i utvecklingen av yrkesutbildningen genom olika typer av nationell och internationell finansiering. Projektverksamheten planerar, koordinerar och är med i genomförandet av olika typer av projekt. Varje projekt har egna målsättningar, ansvars- och resurspersoner, administration, budget och finansiering. Projekten stöder och främjar förverkligandet av Optimas strategier och målsättningar och fungerar som resurs i Optimas långsiktiga och målinriktade utvecklingsarbete.
Utvecklingsprojekten genomförs i nära samarbete med både interna och externa nätverk, i vilka det kan ingå Optimas egen personal och studerande, representanter för övriga utbildningsanordnare, arbetsliv, myndigheter och intresseorganisationer. Optima är ägare och huvudpart i en del av utvecklingsprojekten. I andra samarbetsprojekt fungerar Optima som delgenomförare och part.
Målsättningen är att resultat och erfarenheter från utvecklingsprojekten ska bli en etablerad del i Optimas verksamhet. Genom projekten ökar vi vår kunskap och våra erfarenheter, vilket leder till att nya verksamhetsmodeller och god praxis kan utvecklas.
Merparten av projekten finansieras och administreras av Utbildningsstyrelsen, Undervisnings- och kulturministeriet, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, ELY-centralerna, Österbottens förbund och fonder.
Kontakt:
Ansvarig koordinator Strategi och planering
Carolina Isomaa
Mobil: +358 (0)44 7215 240
carolina.isomaa@optimaedu.fi
Projektkoordinator: Patrik Lindgren
Mobil +358 (0)44 7215 346
patrik.lindgren@optimaedu.fi
Pågående projekt
Klicka på projektets namn för mer info:
Avslutade projekt:
Bästa HUX – ParasTUVA
Projekttid: 15.5.2023-30.6.2025
Ett projekt som erbjuder kostnadsfri fortbildning kring HUX – utbildning som handleder för examensutbildning. Kurserna lämpar sig för dig som jobbar med utbildningen som handleder för examensutbildning, men också för dig som arbetar inom fria bildningen, på folkhögskolor, inom grundläggande utbildningen och handledare som vägleder studerande.
Projektet pågår till 2025 och erbjuder totalt 8 sp fortbildning fördelat på 3 moduler. Du kan välja att gå en eller flera moduler.
Modul 1 - Olika Hux-studerandes vägar till examensutbildning, 2 sp. november 2023-februari 2024
Kurserna erbjuds som 4 nätbaserade tillfällen, några smågruppsträffar, sk. Hux-fika, förhandsuppgifter i anslutning till de teman och föreläsare som involveras i modulerna och ett eget utvecklingsarbete i koppling till dina egna arbetsuppgifter.
Modul 2 - Bästa Hux-året, 2 sp mars - maj 2024
Kurserna erbjuds som 4 nätbaserade tillfällen, några smågruppsträffar, sk. Hux-fika, förhandsuppgifter i anslutning till de teman och föreläsare som involveras i modulerna och ett eget utvecklingsarbete i koppling till dina egna arbetsuppgifter.
Modul 3 - Arbetssätt och modeller inom Hux-utbildningen, 4 sp. oktober 2024-april 2025
Kurserna erbjuds som 8 nätbaserade tillfällen, några smågruppsträffar, sk. Hux-fika, förhandsuppgifter i anslutning till de teman och föreläsare som involveras i modulerna och ett eget utvecklingsarbete i koppling till dina egna arbetsuppgifter.
Motsvarande fortbildningar erbjuds på finska till en omfattning av 10 sp (ytterligare en modul).
Projektet koordineras av Ammattiopisto Specia och aktörer i det finska genomförandet är Live, Luovi och Kiipula.
Mera om de på Monenlaiset TUVA-opiskelijat matkalla kohti tutkintokoulutusta 2 op - Ammattiopisto Spesia
Detaljinformation om modulerna, tidpunkter och anmälan hittar du via länken nedan:
Kontaktperson:
Ansvarig koordinator Strategi och planering
Carolina Isomaa
Mobil: +358 (0)44 7215 240
carolina.isomaa@optimaedu.fi
Finansiär: Utbildningsstyrelsen
Cirkulär ekonomi och digitalisering — hållbar utbildning för småföretag
Projekttid: 30.6.2022-31.12.2024
Målet är att öka kunnande hos anställda i små och medelstora företag inom kretsloppsekonomi, till exempel modell på företagsverksamhet som stöder kretsloppsekonomi, livscykelperspektiv, planeringskunskaper, material- och produktionsteknik, hantering av materialflöden samt kunnande inom livscykelperspektiv i samband med produkter och fastigheter. Målet är att skapa en utbildningshelhet som formas utgående från företagarnas behov och förväntningar. Genom att ta med företagsrepresentanter med i planeringsskedet ökar vi träffsäkerheten av utbildningen. Samarbetsprojektets huvudkoordinator är Axxell och finansieras av SKOLS (Jotpa).
Kontaktperson:
Ansvarig koordinator Strategi och planering
Carolina Isomaa
Mobil: +358 (0)44 7215 240
carolina.isomaa@optimaedu.fi
Delaktig och välmående tillsammans
Projekttid: 1.1.2023-30.4.2025
Målsättningar:
- Att utveckla studerandekårens verksamhet inom egen organisation samt utveckla ett större samarbetsnätverk bland studerandekårer i Svenskfinland.
- Att öka samarbetet bland internatpersonalen inom projektnätverket.
- Fortsatt utveckling och utökad implementeringen av en verksamhetsmodell kring förebyggande studerandevård baserad på Inner development goals, och eventuellt även med inslag den norska MOT-metoden.
Projektet är ett samprojekt tillsammans med Axxell Utbildning AB, Folkhälsan, Practicum, Yrkesakademin och Optima. Projektets huvuvdkoordinator är Axxell Utbildning AB,
Projektet finansieras av Utbildningsstyrelsen
Kontaktperson:
Projektansvarig: Camilla Fellman
Mobil +358 (0)44 7215 222
camilla.fellman@optimaedu.fi
Ansvarig koordinator för studerandeservice: Susanne Gunell
Mobil +358 (0)44 7215 283
susanne.gunell@optimaedu.fi
Forum och kompetens för cirkulärt byggande
Branschdagar och kompetenshöjning för cirkulärt byggande i Jakobstadsregionen erbjuds i samarbete mellan Optima och Yrkeshögskolan Novia. Genom Forum och kompetens för cirkulärt byggande erbjuds regionens byggbransch en unik möjlighet att mötas, bygga nätverk, dela kunskap och fördjupa kompetens.
Under läsåret 2024-2025 ordnas kring hållbart och cirkulärt byggande två parallella kurshelheter med olika målgrupper:
- Yrkeshögskolan Novia riktar sig till entreprenörer, planerare och aktörer i offentliga sektorn.
- Optima riktar sig till byggare, arbetsledare, hantverkare.
Gemensamma branschträffar och närstudietillfällen skräddarsys med innehåll för respektive målgrupp.
Kurstillfällen ordnas följande onsdagar kl. 12.00-16.00:
- 2024: On 18.9, 23.10 och 20.11
- 2025: On 29.1, 19.2 och 19.3 samt avslutande träff onsdag 9.4.2025 kl. 14.00–16.00
Plats för de gemensamma branschträffarna: Optima Trädgårdsgatan 30.
Pris: Kurserna är kostnadsfria och projektet finansieras av SKOLS - Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning.
Innehåll:
- Kvalitetskrav och lagstiftning inom byggande, rivning och återvinning
- Materialkännedom, värdekedjor och handlingsplaner för cirkulärt byggande
- Forum för nätverkande och kunskapsdelning inom byggnadsbranschen
Bakgrund:
Den nya markanvändnings- och bygglagen träder i kraft den 1 januari 2025. Yrkesverksamma inom byggbranschen bör förberedas på ökade krav på hållbarhet och cirkulärt byggande. Det krävs kunskap och utökat lokalt samarbete för att hitta lösningar längs hela värdekedjan – planering, materialkännedom och sluthantering.
Välkommen med!
Utbildningen har finansierats av Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning. Servicecentret befrämjar utveckling av kompetenser hos befolkning i arbetsför ålder och tillgång till kunnig arbetskraft. Servicecentrets verksamhet styrs av undervisnings- och kulturministeriet samt arbets- och näringsministeriet.
Kompetensutveckling inom krävande särskilt stöd
Projekttid: 01.05.2023- 31.05.2025
Projektets syfte är att utveckla Optimas kompetenscenter för krävande särskilt stöd och specialpedagogik så att det bättre kan tillmötesgå kompetensbehovet för stöd i yrkesutbildningen. Genom projektet skapas en ny webbportal i vilken fortbildningar, information och material publiceras. Även nya kunskapspaket utvecklas genom projektet.
Målet är att utvecklingen och webbportalen skall på ett bättre sätt vara ett instrument för skolorna och organisationer att öka kunnandet och metoder för studerande med olika stödbehov. Projektet som pågår under 2023-2024 syftar även att lyfta fram det värdefulla arbete som gör inom krävande särskilt stöd i Svenskfinland.
Projektet finansieras av Kulturfonden.
Kontaktperson:
Projektkoordinator: Patrik Lindgren
Mobil +358 (0)44 7215 346
patrik.lindgren@optimaedu.fi i
Lärare i arbetslivet
Projekttid: 16.12.2022-31.5.2025
Genom projektet kan den pedagogiska personalen genomföra egna 4 veckor långa arbetslivsperioder. Under perioden får läraren utveckla sitt kunnande och arbetslivsfärdigheter. Syftet är att kunskapen och samarbetet med arbetslivet skall utveckla utbildningen.
Samarbetsprojektets huvudkoordinator är Axxell och finansieras av Konstsamfundet och Svenska kulturfonden.
Kontaktperson:
Rektor för lärande: Anna-Lena Forsman
Mobil: +358 (0)44 7215 282
anna-lena.forsman@optimaedu.fi
Roboxx — Robotik och industri 4.0
Projekttid: 1.9.2023–31.8.2026
Roboxx är ett projekt som samfinansieras av Europeiska unionen och Mellersta Österbottens förbund och som genomförs gemensamt av Centria-yrkeshögskolan och Optima samkommun.
Projektet resulterar i en miljö för utveckling, utbildning och service av teknologier inom robotteknik och Industri 4.0 som tillgodoser företagens kompetens- och utbildningsbehov samt information och konkreta referenslösningar för tillämpning av robotteknik och Industri 4.0-teknik i utvecklingen av företagens affärsverksamhe
Kontaktperson:
Projektkoordinator: Patrik Lindgren
Mobil +358 (0)44 7215 346
patrik.lindgren@optimaedu.fi
UPP TURE
Projekttid: 30.6.2022-31.12.2024
Inom projektet UPPTURE satsat man på kompetenshöjning för att lyfta och attrahera personal till turism och restaurangbranschen. Detta görs genom olika typer av kostnadsfria fortbildningar – KompetensBoost! En del ordnas digitalt och andra på plats. Samtidigt stöds närvarande mellan arbetsgivare för att stöda gemensamma lösningar på turism- och restaurangbranschens utmaningar.
Optima erbjuder kurser på tre nivåer:
- Introduktionskurs för nya i restaurangbranschen (nästa kurs våren 2024)
- Bredare servicekompetens, djupare kundrelationer för befintlig personal i branschen (startat 2023 men fortsätter 2024)
- Att leda turism och restaurangföretag, för förmän i branschen (startat 2023 men fortsätter 2024)
Dessa finns under Examen: Övriga utbildningar - Optima (optimaedu.fi)
Alla kompetensBoostar i projektet hittas på samlingssidan Kompetensboost för turism och restaurang » novia.fi
Projektet koordineras av Novia och andra aktörer är Axxeell, Yrkesakademon, Evangelista Folkhögskolan och Optima.
Projektet finansieras av SKOLS – Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning.
Kontaktperson:
Ansvarig koordinator Strategi och planering
Carolina Isomaa
Mobil: +358 (0)44 7215 240
carolina.isomaa@optimaedu.fi
Strapets
Projekttid: 01.12.2023- 31.12.2024
Projektet stöder och utvecklar ledningen av yrkesutbildningen och stärker yrkesutbildningens effekter och resultat.
Utvecklingsprojektet genomförs genom fyra olika utvecklingshelheter. Förutom dessa helheter finns en övergripande svensk helhet som samarbetar med utvecklingshelheterna. Varje utvecklingshelhet har en ansvarsorganisation och fastställda målsättningar.
- Pedagogiskt ledarskap och ledning av kundrelationer
- Kunnande i kvalitetsstyrning och ‑ledning
- Ledning av kompetens och personal
- Framtidsorienterat och visionärt ledarskap
Mera information om projektet:
Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet
Kontaktperson:
Projektkoordinator: Patrik Lindgren
Mobil +358 (0)44 7215 346
patrik.lindgren@optimaedu.fi i
Digikyvykkyys (Digital förmåga)
Projekttid: 01.12.2023- 31.12.2024
Projektet stöder och utvecklar digitala kunnandet inom yrkesutbildningen.
Mål : Yrkesutbildningsanordnarnas digitala förmåga stärks genom att resultat och kunnande från tidigare digitala projekt blir en del av utbildningsanordnarnas verksamhet. Centrala material som främjar digital förmåga upprätthålls och uppdateras.
Verksamhet: Varje utbildningsanordnare gör en handlingsplan för att stärka den digitala förmågan baserat på sina egna mål, behov och strategiska fokusområden. Utbildningsanordnarna får stöd, idéer och kunnande från nätverket för att utveckla sin egen verksamhet.
Framtid: Samarbeten i nätverk mellan yrkesutbildningsanordnarna blir en etablerad del av verksamheten för att stärka den digitala förmågan. Vi skapar en gemensam digital vision för yrkesutbildningen.
Mera information om projektet: Digikyvykkyys - Digikyvykkyys
Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet
Kontaktperson:
Ansvarig koordinator Strategi och planering
Carolina Isomaa
Mobil: +358 (0)44 7215 240
carolina.isomaa@optimaedu.fi
Internationella projekt (Erasmus)
Erasmus studerande och personal mobiliteteter under 2024-2025
Kontaktperson:Ansvarig koordinator Strategi och planering
Carolina Isomaa
Mobil: +358 (0)44 7215 240
carolina.isomaa@optimaedu.fi
Hållbarhet och samarbete inom djurskötarutbildningen
Projekttid: 01.05.2024- 31.04.2026
Optima och Sveriges ridgymnasium genomför ett mobilitetsprojekt med syftet att dela kunskaper
om hur man kan öka hållbarhetsarbetet inom djurskötarutbildningen. Under projkettiden kommer
totalt 24 studeranden och 11 läraren genomföra erfarenhetsutbyten. Det finns ett behov av att
dela erfarenheter och kunskaper om hur verksamheten och utbildningen kan ta ett steg vidare
i sitt hållbarhetsarbete. Målet är att personal och studerande granskar frågor som berör social
hållbarhet och grön omställning inom utbildingen av djur (häst) skötare. Centrala resultat är
ökad kunskap, nya samarbetsformer och på lång sikt förbättrad miljöinverkan och hållbarhet i
branschen.
Projektet finansieras av Nordplus junior
Kontaktperson:
Projektkoordinator: Patrik Lindgren
Mobil +358 (0)44 7215 346
patrik.lindgren@optimaedu.fi i
Nordic sustainable vocational education in bakery
Projekttid: 01.05.2024- 30.06.2026
Projektet finansieras av Nordplus junior
Kontaktperson:
Projektkoordinator: Patrik Lindgren
Mobil +358 (0)44 7215 346
patrik.lindgren@optimaedu.fi i
Stöd för lärande i yrkesutbildningen
Projekttid: 01.05.2023- 30.06.2025
Projektet ska sträva till att kvalitetssäkra personlig tillämpning, PUK-dokumentation samt stöd och handledning för studerande på Optima. Projektet ska bidra till att stärka personalens kunnande i personlig tillämpning och öka deras handledningskompetens. Detta stärker studerandes tillgång till kvalitativt stöd och handledning i skolmiljön samt vid arbetsplatsförlagt lärande, både utbildnings- och läroavtal. Dialogen med vårdnadshavare och stödnätverk förbättras och samarbetet med arbetslivet fördjupas.
Genom projektets insatser stärker vi studerandes möjligheter till sysselsättning och vidarestudier. Vi minskar risken för avbrott och stärker den positiva upplevelsen av utbildningen, dess genomförande och effekter för både studerande, vårdnadshavare och arbetsliv. Trygghet och kompetens i arbetsrutinerna ska också stöda personalens känsla av motivation och engagemang i arbetet och motverka stress.
Projektet finansieras av Utbildningsstyrelsen
Kontaktperson:
Projektansvarig: Camilla Fellman
Mobil +358 (0)44 7215 222
camilla.fellman@optimaedu.fi
Stöd som stärker och utvecklar den generellt inriktade elevhälsan
Projekttid: 01.01.2024- 31.07.2025
Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet
Kontaktperson:
Projektkoordinator: Åsa Broo
Mobil +358 (0)44 7215 303
asa.broo@optimaedu.fi
Främjande av ungdomars läs- och skrivkunnighet
Projekttid: 01.01.2023- 31.07.2024
Projektet finansieras av Otto Malms understödsfond
Kontaktperson:
Projektkoordinator: Linda Holm
Mobil +358 (0)44 7215 600
linda.holm@optimaedu.fi