Yrkesexamina via läroavtal
I en yrkesexamen visar den studerande sådan yrkesskicklighet i enlighet med arbetslivets behov som är djupare än den som krävs i en grundexamen eller som gäller mer avgränsade arbetsuppgifter. Omfattningen av yrkesexamen kan vara 120, 150 eller 180 kompetenspoäng. Huvudsakligen är omfattningen i en yrkesexamen 150 kompetenspoäng.
I utbildningarna nedan genomförs läroavtalet i de flesta fall genom individuella studiearrangemang. Du har stöd av din arbetsplatshandledare och en handledare från Optima. De utbildningar, var vi ordnar gruppundervisning, är markerade och länkar till en separat sida.
Klicka på knapparna nedan för att bekanta dig närmare och hitta vem du kan kontakta för att komma vidare.
Yrkesexamen i arbete som teamledare
En person som avlagt yrkesexamen i arbete som teamledare kan planera och leda arbetet i en arbetsgrupp samt att introducera medarbetare eller studerande på arbetsplatsen och i arbetsuppgifterna. En teamledare har god kommunikationsförmåga och kan utveckla sin grupps verksamhet. Teamledaren har en grundläggande kunskap om förmansarbete. Beroende på den valfria modulen kommer den utexaminerade att ha specifika färdigheter för att stärka kundrelationer, förbättra lönsamheten eller utveckla mänskliga resurser i sitt eget team. Den utexaminerade kan också ha färdigheter i att utforma ett utvecklingsprojekt med anknytning till sitt arbete.
Läroavtalsgrupper på gång. Mer info och intresseanmälan via denna länk
Arbetslivskoordinator Annakarin Kyheröinen
Tel. 044 7215 361
annakarin.kyheroinen@optimaedu.fi
Yrkesexamen i affärsverksamhet
Den som har avlagt yrkesexamen i affärsverksamhet har kundinriktat kunnande i affärsverksamhet, kunnande i kommunikation och interaktion, språkkunskaper och kunnande i ekonomihantering. Hen använder informations- och kommunikationsteknik ändamålsenligt och arbetar i olika digitala miljöer. Hen nätverkar yrkesmässigt och utvecklar systematiskt sitt kunnande i affärsverksamhet. Hen har de färdigheter som behövs för företagande och kan arbeta som närmaste chef. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar beroende på valet av kompetensområde och valbara examensdelar.
Läroavtalsgrupper på gång. Mer info och intresseanmälan via denna länk
Arbetslivskoordinator Annakarin Kyheröinen
Tel. 044 7215 361
annakarin.kyheroinen@optimaedu.fi
Yrkesexamen i djurskötsel
De som har avlagt kompetensområdet djurpensionat svarar förutom för skötseln av djuren också för rengöring och underhåll av företagets utrymmen, anskaffning av tillbehör, upprätthållande och komplettering av lager samt olika kundbetjäningsuppgifter.
Till arbetsuppgifterna för personer som har avlagt kompetensområdet djuraffär hör kännedom om de artspecifika produkter som är till försäljning och också kundbetjäning inom företaget, som försäljning och instruktioner till kunderna.
De som har avlagt kompetensområdet träning av djur kan träna djur. De kan ge kunderna handledning i att förbättra djurens välmående exempelvis genom träning. De kan beakta art- och rasspecifikt beteende och dra nytta av sina kunskaper vid träning av djuren, exempelvis i vardagliga färdigheter, lydnad och i assistans av ägaren. En studerande som avlägger examensdelen Skötsel av djurparksdjur och skydd av arter kan dessutom fördjupa sitt kunnande i djurparksdjurens särdrag och att ha omsorg om deras välmående.
De som har avlagt kompetensområdet trimning av djur kan trimma ett djur enligt en trimningsplan som de har gjort upp tillsammans med kunden och kan utföra arbetsuppgifter som gäller djurs bashälsovård. De kan dessutom arbeta med kundbetjäningsuppgifter inom företaget och ge kunder instruktioner i frågor gällande skötseln av djuren.
De som har avlagt kompetensområdet djurskötsel på kliniker kan assistera en veterinär vid behandlingar, göra de vanligaste laboratorieundersökningarna, ta röntgenbilder, arbeta i operationssalen, arbeta med uppgifter inom instrumentservice samt sköta djurpatienter och se till deras välmående. Dessutom kan de arbeta med mångsidiga och krävande uppgifter inom kundbetjäning, se till att mottagningsutrymmena är fräscha och komplettera lagret.
De som har avlagt kompetensområdet skötsel av försöksdjur kan förutom att se till försöksdjurens välmående assistera vid forskningsarbetet samt arbeta med kundbetjäning. Till arbetsuppgifterna hör också rapportering och uppföljning av åtgärderna.
De som har avlagt kompetensområdet hundmassage kan massera hundar enligt de massageplaner de har gjort upp och kan ge de fortsatta instruktioner som hundarnas ägare eller handledare kan behöva. De kan dessutom arbeta med kundbetjäningsuppgifter inom företaget och ge kunder instruktioner i frågor gällande skötseln av djuren.
Arbetslivskoordinator Maria Wirtanen
Tel. 044 7215 333
maria.wirtanen@optimaedu.fi
Arbetslivskoordinator Conny Englund
Tel. 044 7215 294
conny.englund@optimaedu.fi
Yrkesexamen i företagande
Den studerande kan bedöma sina egna förutsättningar att arbeta som företagare. Hen kan utarbeta en affärsplan och utveckla företagsverksamheten på ett ansvarsfullt sätt. Den studerande kan bedöma de möjligheter och framtidsutsikter för utvecklingen som digitaliseringen erbjuder. Den studerande bygger nätverk och använder informations- och kommunikationsteknik samt experthjälp på ett ändamålsenligt sätt. Den studerande har kommunikations- och interaktionsfärdigheter och allmän kompetens i ekonomiförvaltning. Hen utvecklar systematiskt sitt kunnande och ser till sin arbetshälsa. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar enligt kompetensområde och enligt de valbara examensdelarna.
Läroavtalsgrupper på gång. Mer info och intresseanmälan via denna länk
Arbetslivskoordinator Annakarin Kyheröinen
Tel. 044 7215 361
annakarin.kyheroinen@optimaedu.fi
Yrkesexamen i husteknik (exkl. 2387 kompetensområde för kylmontering )
Rörmontörer (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan installera rörledningar och utrustning i VVS-system på en byggarbetsplats eller alternativt utföra felsökning, underhåll och reparationer i anslutning till driften av VVS-system. De kan självständigt utföra rörinstallationer enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.
Värmelementsmontörer (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan ha hand om el-, rör- och utrustningsinstallationer i anslutning till värmeanläggningar i fastigheter och mindre produktionsprocesser samt de underhålls- och reparationsåtgärder som hör ihop med dem. De kan självständigt utföra arbeten i installations- och ibruktagningsfasen för värmeanläggningar enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet. Värmelementsmontörer (YE) arbetar med uppgifter gällande installation och underhåll av värmeanläggningar både på nybyggnadsobjekt och i befintliga fastigheter.
Ventilationsmontörer (YE) och ventilationsplåtslagare (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan utföra monteringar av kanaler och utrustning i byggnaders ventilationssystem och utföra reparationer av funktioner i ventilationssystem. De kan självständigt utföra monteringar och installationer enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.
Rengörare av ventilationssystem (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan utföra arbeten med rengöring och justering av ventilationssystem i byggnader och med mätning av inomhusklimat. De kan självständigt planera och utföra de åtgärder som hör till arbetet.
Tekniska isolerare (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan montera tekniska isoleringar på tekniska system i byggnader. De kan självständigt utföra montering av isoleringarna enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.
Byggnadsplåtslagare (YE) som avlagt yrkesexamen i husteknik kan tillverka och montera byggnadsplåtdelar till byggnader. Hen arbetar med den säkerhet och snabbhet som krävs av en expert och med det omdömet som arbetet förutsätter. Hen kan självständigt utföra tillverkning och montering av byggnadsplåtdelar enligt de tidtabells- och kvalitetskrav som gäller för arbetet.
Arbetslivskoordinator Andrej Lindqvist
Tel. 044 7215 337
andrej.lindqvist@optimaedu.fi
Yrkesexamen i kundservice på restaurang
I denna yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med kundservice i bar eller kundservice på restaurang.
De som avlagt yrkesexamen i kundservice på restaurang kan
- presentera, rekommendera och sälja mat- och dryckesprodukter i bar och på restaurang
- betjäna kunderna språkkunnigt
- betjäna kunderna försäljnings- och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt, resultatinriktat, vänligt och ansvarsfullt
- arbeta självständigt och i en arbetsgrupp i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
- följa branschens lagstiftning samt arbetsgemenskapens anvisningar, bestämmelser och verksamhetskoncept
- utvärdera och utveckla sitt eget arbete.
Barmästare som avlagt kompetensområdet för kundservice i bar kan
- presentera, rekommendera och sälja barens alkoholfria och alkoholhaltiga dryckesprodukter samt inhemska och internationella dryckesblandningar
- använda barens maskiner, apparater och basarbetsredskap
- hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt samt känna till principerna för prissättning
- utföra uppgifter gällande inventering, lagerbokföring och lageromsättning. Servitörer som avlagt kompetensområdet för kundservice på restaurang kan
- presentera, rekommendera och sälja restaurangens mat- och dryckesprodukter
- betjäna kunderna på eget initiativ, vänligt och ansvarsfullt samt agera i enlighet med företagets affärsidé och servicekultur
- berätta för kunderna om råvaror och tillredningssätt för de matportioner som säljs
- betjäna kunder som behöver specialdieter
- hantera betalningsmedel, göra försäljningsredovisningar och arbeta på ett lönsamt sätt
- använda ändamålsenliga arbetsmetoder, maskiner och apparater.
Arbetslivskoordinator Kerstin Ström
Tel. 044 7215 307
kerstin.strom@optimaedu.fi
Yrkesexamen i matservice
Yrkesexamen i matservice har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:
- kompetensområdet för matlagning på restaurang, restaurangkock
- kompetensområdet för matlagning i storhushåll, kock i storhushåll.
Examen består av en examensdel i kompetensområdet som är obligatorisk , Matlagning i restaurangkök eller Matlagning i storhushåll (60 kompetenspoäng), samt av följande valbara examensdelar (90 kompetenspoäng): Tillredning av specialdietmåltider, Tillredning av vegetariska maträtter, Tillredning av maträtter som serveras kalla, Matlagning med olika produktionsmetoder, Matlagning vid beställningsservice, Det andra kompetensområdets obligatoriska examensdel eller En yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.
De som avlagt yrkesexamen i matservice kan:
- planera sina arbetsuppgifter vid matlagning
- arbeta som kock och som medlem av ett arbetslag i matlagningsuppgifter
- arbeta på ett kundcentrerat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och ekonomiskt sätt och i enlighet med hygienkrav och ett hållbart verksamhetssätt
- agera i arbetsgemenskapen och utveckla sin kompetens.
I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med matlagning på restaurang eller i storhushåll.
Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang kan:
- arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens verksamhetskoncept och affärsidé
- arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt
- förbereda råvaror rätt enligt förädlingsgraden
- tillreda för‑, huvud- och efterrättsportioner och måltidshelheter
- färdigställa och lägga upp matportionerna på ett ändamålsenligt sätt
- betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.
Kockar i storhushåll som avlagt kompetensområdet för matlagning i storhushåll kan:
- arbeta systematiskt och ansvarsfullt och i olika matlagnings- och kundserviceuppgifter i ett professionellt kök
- arbeta enligt organisationens verksamhetsidé
- arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt
- tillreda olika slags maträtter och måltidshelheter
- professionellt och effektivt använda maskiner och apparater i ett professionellt kök
- betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.
Arbetslivskoordinator Kerstin Ström
Tel. 044 7215 307
kerstin.strom@optimaedu.fi
Yrkesexamen i produktionsteknik
De som har avlagt yrkesexamen i produktionsteknik kan arbeta på ett ekonomiskt sätt och i enlighet med kvalitetsmålen i produktionen. De kan arbeta ansvarsfullt och säkert och i arbetet ha omsorg om arbetarskyddet, arbetshälsan och miljöskyddet samt följa arbetslivets verksamhetssätt, anvisningar och branschens standarder. De har en god helhetsuppfattning om tillverkningsprocesserna inom sitt kompetensområde. De kan använda de maskiner, anordningar och material som krävs i arbetet samt dra nytta av de möjligheter som automationen och digitaliseringen fört med sig. De kan utvärdera och utveckla sin verksamhet samt instruera i verksamhetssätten och uppgifterna i sin arbetsmiljö.
De som avlagt kompetensområdet för plåt- och svetsningsteknik kan arbeta självständigt i tillverkningsuppgifter inom svetsindustrin. De kan tillverka stålkonstruktioner, delhelheter eller delar av dessa enligt kraven, och de har avlagt de kvalifikationer som krävs i arbetet.
De som avlagt kompetensområdet för maskinbearbetning kan arbeta självständigt i tillverkningsuppgifter inom maskinbearbetningsindustrin. De kan programmera och med CNC-maskiner tillverka exakta och mångsidiga detaljer enligt verkstadsritningar genom att utnyttja 3D CAM-program.
De som avlagt kompetensområdet för glas- och keramikbranschen kan arbeta självständigt med tillverkning av produkter samt i monterings- och reparationsarbeten i anslutning till det.
De som avlagt kompetensområdet för plast- och gummiteknik kan arbeta självständigt i uppgifter med tillverkning av produkter samt med kvalitetskontroll i anslutning till det.
Arbetslivskoordinator Andrej Lindqvist
Tel. 044 7215 337
andrej.lindqvist@optimaedu.fi
Yrkesexamen i servicelogistik
De som har avlagt yrkesexamen i servicelogistik har en helhetssyn på sin bransch och på den organisation där de arbetar. De arbetar självständigt, kundorienterat, effektivt och ekonomiskt samt enligt de författningar och föreskrifter som gäller den egna branschen. I sitt arbete drar de nytta av styr- eller lagerhanteringssystem.
De som har avlagt kompetensområdet för skötsel av order- och leveransprocesser har den yrkesskicklighet som krävs vid skötsel av order- och leveransprocesser. De använder de maskiner och anordningar som behövs i arbetet på ett säkert sätt. De kan planera sitt arbete så att det gagnar en organisations hela order- och leveransprocess så bra som möjligt.
De som har avlagt kompetensområdet för inköp har den yrkesskicklighet som behövs i uppgifterna i en operativ inköpsprocess. De kan planera sitt arbete så att det gagnar en organisations hela inköpsprocess så bra som möjligt.
De som har avlagt kompetensområdet för lagerlogistik har den yrkesskicklighet som krävs i de centrala lagerarbetena. De använder de maskiner och anordningar som behövs i lagerarbetet på ett säkert sätt. De kan använda de digitala nättjänster som behövs i lagerarbete. De kan planera sitt arbete genom att beakta lagerhållningen som en del av företagets order-leveranskedja.
Den studerandes övriga kunnande beror på vilka valbara examensdelar hen avlagt. Kunnande som krävs i de valbara examensdelarna:
- Spedition — planera, organisera och bevaka speditions- och transportuppdrag i en internationell verksamhetsmiljö samt hålla kontakt med kunder och samarbetspartner i samband med uppdrag.
- Utarbetande av en utvecklingsplan — identifiera utvecklingsområden samt utarbeta en välgrundad och genomförbar utvecklingsplan.
- Försäljning av logistiktjänster och kundservice — utföra försäljnings- och kundservicearbete som anknyter till logistiktjänster samt ge kunder råd i frågor som gäller användning av organisationens logistiktjänster.
- Produktion av logistiska distributionstjänster — utföra transport- och lagerhållningsarbete som anknyter till logistiktjänster.
- Introduktion och arbetshandledning — introducera personer, bedöma deras yrkeskunnande och bedöma sitt eget kunnande i att ge introduktion.
- Digital ärendehantering — hantera beställningar i en webbutik eller beställningar av digitala logistiktjänster, inleda leveranser och ge kunder instruktioner om användning av organisationens webbutik eller digitala tjänster.
- Lagerarbete i ett tillståndspliktigt lager — arbeta inom ett valt specialområde, såsom lagring hos tullen och lagring av farliga ämnen, läkemedel eller livsmedel i enlighet med de författningar och föreskrifter som gäller specialområdet i fråga.
Läroavtalsgrupper på gång. Mer info och intresseanmälan via denna länk
Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom bageribranschen
Den som har avlagt yrkesexamen inom bageribranschen arbetar i små bagerier (bagargesäll) och i konditorier (konditorgesäll) samt i bageriindustrin (gesäll i bageriindustrin), där de tillverkar olika bageriprodukter från deg till färdiga produkter. I industriella bagerier behövs även andra yrkeskunniga personer som hjälper i arbetet. Den som har avlagt examen behärskar bageriets råvaror och användningen av dem samt väger upp råvarorna och bereder degar för mat och kaffebröd. Bagargesällen formar degarna till produkter, för degarna till jäsning och gräddar dem i rätt temperatur tillräckligt länge. Konditorgesällen tillverkar olika konditoriprodukter från beredning av deg eller massa till gräddning, dekoration, färdigställande och förpackning. Gesällen i bageriindustrin behärskar två eller tre moment i bageriindustrins tillverkningsprocess beroende på de valbara examensdelarna. Konditorgesällen och bagargesällen tillverkar också specialkostprodukter.
Den som har avlagt examen behärskar livsmedelssäkerheten samt användningen av maskiner och apparater. Dessutom ser de till att arbetsmiljön är städad och ren och följer livsmedelslagstiftningen och företagets egenkontrollprogram. Den som har avlagt examen behärskar arbetarskydds- och ergonomianvisningarna. Hen förpackar produkterna i ändamålsenliga förpackningar, förser produkterna med förpackningsmärkning, förpackar och skickar produkterna till kunderna. Hen arbetar ekonomiskt, med gott resultat och smidigt, och behärskar arbetsmetoderna inom bageribranschen. Den som har avlagt examen behärskar produktkvaliteten och kan använda informationsteknik i sitt arbete.
Arbetslivskoordinator Kerstin Ström
Tel. 044 7215 307
kerstin.strom@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom båtbyggnadsbranschen
Tillverkning av skrov och däck för båtar av armerad plast
Den som avlagt examen inom detta kompetensområde kan tillverka skrov och däck till höghållfasta plastbåtar. De kan arbeta i olika skeden av båtbyggandet på små båtvarv eller båtreparationsverkstäder. De kan arbeta inom båtbyggnadssektorn som anställd eller företagare.
Tillverkning av skrov och däck för träbåtar
Den som avlagt examen inom kompetensområdet för tillverkning av skrov och däck för träbåtar kan tillverka skrov och däck för träbåtar. De kan arbeta i olika skeden av båtbyggandet på båtvarv, småbåtsvarv eller båtreparationsverkstäder. De kan arbeta inom båtbyggnadssektorn som anställda eller företagare.
Reparation av maskiner och utrustning i båtar
Den som avlagt examen i reparation av båtmaskiner och båtutrustning kan reparera båtmaskiner och båtutrustning. Han/hon kan arbeta i olika skeden av båtbyggandet på båtvarv, småbåtsvarv eller båtreparationsverkstäder. De kan arbeta inom båtbyggnadssektorn som anställda eller företagare.
Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom funktionshinderområdet
(Omfattas av SORA-lagstiftning, examensspecifika krav på hälsotillståndet)
Den som avlagt kompetensområdet för personlig assistans kan arbeta som personlig assistent till klienter som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom behöver en assistent. Hen assisterar klienten i dagliga aktiviteter, i arbete och studier, fritidsintressen, samhällelig verksamhet eller upprätthållande av socialt samspel. Hen förmår i assistansarbetet arbeta enligt klientens anvisningar med respekt för självbestämmanderätten och klientens egna val. Beroende på valet av examensdelar kan den som avlagt kompetensområdet för personlig assistans stödja personen med funktionsnedsättning i interaktion och kommunikation i vardagssituationer, använda kommunikationsmetoder som ersätter talet och lättläst språk samt stödja samarbetet med familj och närstående.
En handledare inom arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning (YE) som avlagt kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning kan arbeta i olika verksamhetsmiljöer på sätt som främjar självbestämmanderätten i samarbete med personen med funktionsnedsättning, hens närstående och en mångprofessionell arbetsgrupp. Hen kan arbeta individinriktat på sätt som möjliggör egna val och beslut för personer med funktionsnedsättning. Den som avlagt kompetensområdet kan stödja socialt och samhälleligt deltagande och delaktighet. Den som avlagt kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning stöder funktionsförmåga och lärande enligt de individuella behoven. Hen kan stödja personer med funktionsnedsättning i interaktion och kommunikation i vardagssituationer och använda kommunikationsmetoder som ersätter talet samt lättläst språk. Den som avlagt kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning främjar genom sitt arbete arbetshälsa och säkerhet. Beroende på vad den som avlagt examen valt har den som avlägger kompetensområdet för arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning fördjupat sina kunskaper i att samarbeta med familjer och närstående eller i att använda sociokulturella arbetsmetoder.
Arbetslivskoordinator Annakarin Kyheröinen
Tel. 044 7215 361
annakarin.kyheroinen@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom husbyggnadsbranschen
Den som har avlagt yrkesexamen inom husbyggnadsbranschen har den yrkesskicklighet som krävs av en yrkeskunnig i branschen. Hen kan utföra ett högklassigt arbete på en byggarbetsplats och beakta kundernas krav och spelreglerna på arbetsmarknaden. Den som avlagt examen utför arbetsuppgifterna inom sitt yrkesområde självständigt även i föränderliga verksamhetsmiljöer. Hen kan instruera andra och övervaka andras arbete. Hen utför sina arbetsuppgifter i den takt som förutsätts av en yrkeskunnig och arbetar ekonomiskt. Hen har de kunskaper och färdigheter som krävs inom yrkesområdet och kan använda dem när de löser arbetsrelaterade problem. Hen planerar sitt arbete och eventuellt även andras arbeten och beaktar då de övriga aktörerna. Hen kommunicerar och skriver vid behov texter relaterade till sina uppgifter på svenska eller finska.
Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom konstindustrin
Yrkesexamen inom konstindustrin har en omfattning av 150 kompetenspoäng.
De som avlagt yrkesexamen inom konstindustrin behärskar de färdigheter som krävs för en krävande arbetsprofil. Du arbetar som företagare, egenföretagare eller i en arbetstagar- eller chefsroll i andras tjänst eller inom industrin. Hantverksföretagande fokuserar på ansvar, nätverk och arbetshälsa samt kontinuerligt lärande och självutveckling.
Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom lantbruksbranschen
Den som avlagt yrkesexamen inom lantbruksbranschen har den yrkesskicklighet som krävs i arbetsuppgifter inom lantbruksbranschen. Hen arbetar ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen. Hen kan arbeta säkert och upprätthålla en god arbetsergonomi och stresshantering i verksamhetsmiljöer för det kompetensområde som de avlagt. Hen har en god helhetsuppfattning om produktions- och serviceprocesserna inom sitt kompetensområde. Hen följer aktivt med utvecklingen inom branschen.
Lantbruksmaskinförare som avlagt kompetensområdet för agrologistik använder traktor och arbetsmaskinkombinationer i arbets- och transportuppgifter. De behärskar lastning, lyft- och pålastningsuppgifter samt säkerhetsaspekter gällande surrning av lasten och arbetsuppgifterna. De använder en medeltung eller tung grävmaskin samt schaktnings- och pålastningsmaskiner vid arbetsuppgifter inom jordschaktning och pålastning av jordmassor. De använder arbetsmaskinsautomation och maskinstyrsystem i sina arbetsuppgifter. De ger kunder instruktioner och råd samt agerar ekonomiskt och enligt kvalitetssystemen, genom att följa säkra arbetsmetoder och beakta miljön. De har de körtillstånd som krävs för uppgiften.
Lantbruksavbytare som avlagt kompetensområdet för lantbrukets avbytarservice har färdigheter att arbeta som lantbruksavbytare i tjänst hos endera en kommun eller ett företag. De beaktar djurets fysiologiska och andra beteendemässiga behov och sköter djuren på ett tryggt sätt. Arbetsställena för lantbruksavbytare kan variera så gott som dagligen, och det krävs därför att de är flexibla och att de aktivt sätter sig in i nya arbetsställen och -metoder. I arbetet möter de olika slags människor och det innebär att färdigheter i social kompetens och kundbetjäning betonas. Till följd av att arbetsställena varierar är tillägnandet av ny kunskap, förmågan att använda olika slags maskiner och teknologi, iakttagandet av tystnadsplikt och förebyggandet av att smittsamma sjukdomar sprids viktiga krav på yrkesskicklighet. Lantbruksavbytare deltar och förbinder sig i enlighet med sin roll att uppnå målen för den lantgård där hen är avbytare och för sin egen arbetsenhet. De tar aktivt upp utvecklingsobjekt som hen observerar samt deltar aktivt i tillställningar som ordnas av arbetsenheten samt sköter den egna orken i arbetet.
Lantbruksmaskinmontörer som avlagt kompetensområdet för användandet av lantbruksteknologi arbetar med monterings-, service- och reparationsuppgifter för traktorer, lantbruksmaskiner eller maskiner för husdjursproduktion. Enligt sina valda examensdelar har lantbruksmaskinmontörer ett brett kunnande i elteknik, hydraulik, kraftöverföring, mekanik och pneumatik. De utför service och reparation av maskiner och identifierar fel på dem, bestämmer behovet av reservdelar och reparation samt väljer rätta arbetsmetoder. De skaffar och säljer reservdelar, håller ett reservdels- och tillbehörslager samt sköter lagerbokföringen. De ger kunder instruktioner och råd samt agerar ekonomiskt och enligt kvalitetssystemen, genom att följa säkra arbetsmetoder och beakta miljön.
Lantbruksarbetare som avlagt kompetensområdet för skötsel av en lantgård har färdigheter att arbeta på en lantgård i olika uppgifter inom växtproduktion som lantbruksarbetare. Lantbruksarbetarna planerar och organiserar odlingsarbetet samt underhåller och ställer in arbetsmaskiner. De sköter på ett mångsidigt och ekonomiskt lönsamt sätt även saker som hänför sig till skötsel av gården. Vid behov kan de vara chefer och ledare för ett team. I arbetet tar de hänsyn till miljön och använder naturresurser och andra råvaror på ett sätt som främjar hållbar utveckling. Enligt sina valbara examensdelar kan de fördjupa sin yrkesskicklighet exempelvis genom att sätta sig in i ekologisk produktion, i serviceproduktion eller i service och reparation av maskiner. De kan arbeta i olika arbetsuppgifter inom branschen, t.ex. som arbetare på en lantgård, i en lantbruksaffär, i företag som erbjuder arbets-, maskin-, bioenergi-, landskapsvårds-, omsorgstjänster eller andra tjänster. De drar nytta av forskningsrön inom växtproduktion, alternativ inom odlingsteknologin och utvecklingen av nya sorter inom växtförädlingen. De dimensionerar odlingsåtgärderna rätt i förhållande till hur mycket arbete som krävs och hur mycket naturen tål.
Biodlare som avlagt kompetensområdet för biodling kan starta en biodling och sköta bin på ett lönsamt och etiskt sätt enligt den valda produktionsinriktningen. De kan set till binas hälsa, näring och produktionskondition. De behärskar handel med bin samt transport och ökning av antalet bin. De kan utföra skördearbetet samt hantera honung och vax med bibehållen hög kvalitet. De som avlagt kompetensområdet för biodling kan arbeta som självständiga yrkesutövare, företagare eller anställda inom biodlingsbranschen. Enligt sina valbara examensdelar kan de specialisera sig på produktion av biodlingstjänster eller produktifiering av råvaror. De som specialiserat sig på serviceproduktion kan ta fram en lönsam tjänst samt förbereda och genomföra den. Tjänsten kan till exempel bestå av produktion av bidrottningar eller bisamhällen eller en pollinerings-, rådgivnings- eller upplevelsetjänst. De som specialiserat sig på produktifiering kan kommersialisera bikupeprodukter, skaffa råvaror som behövs samt tillverka eller låta tillverka produkter för försäljning. De kan specialisera sig till exempel på produktion av sorthonung och honung i vaxkaka eller på produktifiering av bivax.
Seminologer som avlagt kompetensområdet för seminolog arbetar självständigt med seminering och utför arbeten som kunderna beställt. De kan arbeta som anställda i företag eller som företagare inom seminbranschen, De kan enligt den inriktning de valt seminera nötkreatur, svin, får eller getter, undersöka dräktigheten hos nötkreatur och svin samt utföra andra rektalundersökningar på nötkreatur. De känner till djurens beteende så att de kan hantera djur på det sätt som seminologyrket förutsätter och de kan arbeta tryggt med djur. De kan fastställa i vilket stadium av brunstcykeln ett djur befinner sig, rätt semineringstidpunkt och dräktighet. De som avlagt examen kan arbeta enligt hygienkraven och förebygga spridning av djursjukdomar. De som avlagt examen behärskar principerna för kundservice och kan betjäna kunden på ett interaktivt sätt. De kan arbeta enligt gällande lagstiftning, andra bestämmelser och anvisningar och de yrkesetiska kraven för branschen.
Klövvårdare som avlagt kompetensområdet för klövvård har färdigheter att utföra klövvård som självständiga företagare. De vårdar klövar med lämpliga redskap och medel med hänsyn till djurens välbefinnande. De identifierar klövsjukdomarna och bedömer behovet av veterinärvård. Klövvårdarna ger instruktioner och informerar om vård av klövar och om förebyggande av klövsjukdomar. De strävar efter att ha en god arbetsergonomi i sina arbetssätt och att främja arbetshälsan och stresståligheten. De förhindrar för egen del att smittsamma sjukdomar sprids genom att iaktta en god arbetshygien. När klövvårdaren arbetar som självständig företagare betonas dessutom företagsamhet, interaktions- och kundbetjäningsfärdigheter.
Produktionsdjursskötare som avlagt kompetensområdet för skötsel av produktionsdjur har färdigheter att arbeta med skötsel av djur på en gård med produktionsdjur. Det centrala kunnandet i yrket är skötsel av produktionsdjur samt kundbetjänings- och arbetslivsfärdigheter. Produktionsdjursskötare ansvarar för skötseln av produktionsdjur självständigt eller som medlem av ett team. De beaktar djurets fysiologiska och andra beteendemässiga behov och behandlar djuren tryggt. De utnyttjar mångsidigt olika slags maskiner och produktionsteknologi både vid skötsel av djuren och vid övervakning och främjande av deras välbefinnande. De deltar i och förbinder sig i enlighet med sin roll att uppnå lantbruksföretagets målsättningar och att uppfylla dess kvalitetskrav.
Arbetslivskoordinator Maria Wirtanen
Tel. 044 7215 333
maria.wirtanen@optimaedu.fi
Arbetslivskoordinator Conny Englund
Tel. 044 7215 294
conny.englund@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom processindustrin
Den som avlagt examen känner till processerna för kompetensområdet för den kemiska industrin från råvara till slutprodukt. Hen förstår de enskilda faserna och de kemiska reaktionerna och fysikaliska effekterna i processerna. Därtill kan hen sköta kvalitetskontrollen och säkerhets- och miljöfrågorna samt förstår frågor och effekter gällande företagsekonomi, verksamhetsmiljö och kundrelationer.
Den som har avlagt examen hanterar arbetsuppgifterna som helhet inom de områden av processen som hen ansvarar för. Hen kan använda automationssystem och följa upp process- och fältanordningarna samt övervaka, styra och reglera processerna inom sitt arbetsområde. Hen kan utföra tillståndskontroll och säkerställa en störningsfri process samt utreda eventuella störningssituationer. Hen kan utföra service och underhåll på process- och fältanordningar.
Arbetslivskoordinator Andrej Lindqvist
Tel. 044 7215 337
andrej.lindqvist@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom rengörings och fastighetsservicebranschen
De som har avlagt yrkesexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen kan arbeta i ett kundobjekt och i kundservicesituationer inom fastighets-, hemarbets- eller rengöringsservicebranschen i enlighet med ett serviceavtal som ingåtts med kundobjektet. De kan inrikta sin yrkeskompetens på fastighetsskötsel, hemarbetsservice, arbete som anstaltsvårdare, teknisk fastighetsskötsel eller lokalvård enligt examensbenämning.
De som avlagt examen kan enligt de valbara examensdelarna (sammanlagt 31 stycken, av vilka 90 kp väljs) planera och genomföra rengöringstjänster i olika kundobjekt, vilka är livsmedelsindustrier, specialobjekt, hotell- och inkvarteringslokaler, köpcentra och butikslokaler, kulturhistoriska objekt, trafikmedel, läroanstalter och daghem, renrum, byggstädning, industrianläggningar, hälso- och sjukvårdslokaler eller simbassängs- och spalokaler.
Dessutom kan den som avlagt examen med valbara examensdelar rikta in sitt yrkeskunnande på assistans och omsorg, produktion av tjänster som innefattar assistens och uträttande av ärenden, skötsel av rumsväxter, reglering och styrning av fastighetsautomation, matservice i hem, storstädningstjänster, skötsel av gårdar och utomhusområden, vård av textiler, introduktion i arbete, arbete som arbetsplatshandledare, service och underhåll av simbassängssystem, användning och underhåll av maskiner för skötsel av utomhusområden samt miljövårdstjänster.
Arbetslivskoordinator Kerstin Ström
Tel. 044 7215 307
kerstin.strom@optimaedu.fi
Arbetslivskoordinator Andrej Lindqvist
Tel. 044 7215 337
andrej.lindqvist@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom transportbranschen
Arbetslivskoordinator Kerstin ström och trafiklärare Stefan Koski
Examinanden har en helhetsbild av transportsektorn och dess möjligheter samt av sin egen roll som leverantör av kundorienterade tjänster inom transportsektorn. Beroende på kompetensområde kan tjänsterna och kompetensen omfatta olika transportuppgifter eller uppgifter med nära anknytning till transport.
Inom servicetransporter, godstransporter, skogsindustriella transporter och persontransporter kan den som avlagt Yrkesexamen inom transportbranschen arbeta som medlem i ett team och bidra till att verksamheten är lönsam och löper smidigt. Den kan arbeta i olika fordonsdepåer och terminalområden. Han/hon känner till kraven på ett fordons trafikduglighet samt behovet och betydelsen av fordonsunderhåll.
Examinanden kan transportera, lasta och hantera det fordon som krävs för den valda examensdelen, hantera fordonets utrustning samt de tillstånd och den dokumentation som krävs för transporttypen. Han/hon följer säkerhetsföreskrifterna. Examinanden kan hantera kundservicesituationer. Examinanden använder sig av nödvändig kommunikations- och informationsteknik och kan framföra fordonet på ett säkert, ekonomiskt och lagenligt sätt. Examinanden vet hur man kör proaktivt i olika väderförhållanden och oväntade händelser och hur man agerar korrekt i händelse av en trafikolycka eller ett tillbud. De känner till den anställdes och arbetsgivarens ansvar och skyldigheter.
Den som avlagt examen inom området för transportövervakare har den yrkesskicklighet som krävs för att leda transportverksamheten. Examinanden kan självständigt fungera som förman med beaktande av de lagar, förordningar och bestämmelser som gäller inom transportbranschen. I sitt arbete som arbetsledare tillämpar han/hon principerna för god arbetsledning och gott ledarskap. Examinanden kan planera och organisera transportverksamheten och -resurserna inom sitt ansvarsområde på ett kvalitets- och kostnadseffektivt sätt med beaktande av arbetssäkerheten, riskhanteringen och de mänskliga faktorerna.
Arbetslivskoordinator Kerstin Ström
Tel. 044 7215 307
kerstin.strom@optimaedu.fi
Trafiklärare Stefan Koski
Tel. 044 7215 249
stefan.koski@optimaedu.fi
Yrkesexamen inom träindustrin
De som har avlagt yrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen arbetar ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt kan iaktta arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom sitt kompetensområde. De har en god helhetssyn på produktionsprocesser, råmaterial samt de krav som slutanvändningen ställer på produkten inom sitt kompetensområde.
De som har avlagt kompetensområdet inom träskiveindustrin kan arbeta självständigt inom flera valda processer inom träskiveindustrin i drifts- och övervakningsuppgifter. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar.
De som har avlagt kompetensområdet inom träbyggnadsindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom träbyggnadsindustrin. De kan tillverka produkter inom träbyggnadsindustrin.
De som har avlagt kompetensområdet inom snickeriindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom branschen. De kan tillverka produkter inom snickeriindustrin genom att använda material, vidareförädlade varor och tillbehör.
Arbetslivskoordinator Erik Björk
Tel: 044 7215 261
erik.bjork@optimaedu.fi